Seppo Kääriäinen

Taidemaalari

s. 20.9.1950, Iisalmen maalaiskunta
Asuu ja työskentelee Lapinlahdella

Seppo Kääriäinen aloitti taiteellisen työskentelyn aikuisiällä. Hän opiskeli maalausta muun muassa taiteilija Osmo Monton johdolla Iisalmen kansalaisopiston kuvataidepiirissä vuosina 1973-80. Taiteilijana Kääriäinen debytoi Kuopion läänin aluenäyttelyssä vuonna 1977.

Kääriäinen on useiden yksityisnäyttelyiden lisäksi osallistunut lukuisiin valtakunnallisiin yhteisnäyttelyihin. Taiteilijatyönsä ohessa hän on toiminut usean yläsavolaisen kansalaisopiston kuvataidepiirin opettajana ja Varpaisjärven yläasteen kuvataideopettajana.

Kääriäisen mukaan hänen teostensa lähtökohtana on usein ihmisen ja luonnon välinen vuorovaikutus. Metsä on myös hänelle taiteilijana tärkeä energian- ja innoituksenlähde. Hän liikkuu paljon luonnossa ja saattaa istahtaa pitkäksikin aikaa nauttimaan luonnon läheisyydestä. Hänelle luonto on inspiraation kehto.

Kääriäisen teokset ovat samanaikaisesti sekä abstrakteja että esittäviä. Kuvauksensa symboleina hän käyttää ihmisiä ja eläimiä. Erilaisia tunnetiloja hän kuvaa voimakkailla väreillä ja spontaanilla, ekspressiivisellä ilmaisulla. Maalauksissaan hän käyttää akryyli-, tempera- ja öljyvärejä. Akvarellivärejä hän käyttää lähinnä luonnosteluvaiheessa ja luontokuvauksissa. Kertamaalauksena tehdyt akvarellit toimivat muistiinpanoina öljyvärimaalauksia varten, sillä hän työstää yleensä samanaikaisesti useaa, noin kymmentä teosta.

Taiteen opetustyö vie suuren osan taiteilijan ajasta, mutta Kääriäinen sanoo aikaa löytyvän omalle taiteelle silloin, kun sitä tarvitaan. Mietiskelevä ja pohdiskeleva työskentelytapa näkyy myös hänen tavassaan opettaa. Yksi oppituntien kulmakivistä on vilkas keskustelu, jota käydään paitsi taiteesta ja sen tekemisestä, myös elämästä ylipäätään.

Lähtö-maalauksen vuodelta 1989 aiheena on menetys ja kuolema. Kääriäinen on tehnyt samasta teemasta useita variaatioita 1980- ja 1990-luvuilla. Vahvat, omakohtaiset kokemukset, etenkin läheisten kuolema, ovat saaneet taiteilijan työstämään teemaa yhä uudelleen. Lähtö-maalaus on kuolema-aiheisista teoksista muotokieleltään esittävin. Useimmat muut teeman variaatiot ovat abstrakteja, aihe on tuotu esille muodoilla ja väreillä.


Kirjoittanut Elina Hakala, 2006

Lähtö

1989
öljyväri kankaalle
122,5 x 137,5

Halosten Museosäätiön kokoelmat
Ostettu vuonna 1989

Teoksen valokuva:
Olli Lähdesmäki

SEURAA EEMILIÄ SOMESSA

TAIDEMUSEO EEMIL | Suistamontie 3, 73100 LAPINLAHTI
puhelin 040 187 2678 | sähköposti info@eemil.fi

Share This