Näyttelyt
Tutustu museomme vaihtuviin näyttelyihin ja kokoelmanäyttelyyn
Joka kodin Paavo Kaikkonen: maalauksia | 22.2.2024–2.2.2025
Taidemaalari Paavo Kaikkosen (1920–1977) maisemamaalauksia löytyy monista lapinlahtelaisista ja iisalmelaisista yksityiskodeista: Paavo Kaikkonen oli joka kodin yläsavolainen taiteilija, jonka ammattilaisura kesti noin kaksikymmentä vuotta (1956–1975). Kaikkosen maalaukset olivatkin monelle yläsavolaiselle ensimmäinen kosketus taiteeseen. Tuottelias ja taidokas taiteilija maalasi arviolta noin 2 500–3 000 taulua.
Paavo Kaikkonen kuului isoäitinsä kautta Halosen taiteilijasukuun, sillä Kaikkosen isoäiti Heta Halonen ja Halos-suvun taiteilijoiden isät Olli ja Jussi olivat sisaruksia. Paavo Kaikkonen jatkoi Halosten viitoittamalla tiellä, ja jo pienenä poikana hän kulki metsässä taidemaalari Kalle Halosen kanssa.
Paavo Kaikkonen maalasi niin kotikunnassaan Lapinlahdella kuin Iisalmessa ja Maaningallakin 1950-luvulla, jolloin hän alkoi elättää itsensä ja perheensä taiteellaan. Kaikkonen rakensi kodin Iisalmen maalaiskuntaan Tervakankaalle vuonna 1959, ja Iisalmen-vuosina hän maalasi muun muassa Paloisvuorella. Kaikkoset muuttivat 1970-luvun puolivälissä Ruotsiin, jossa taiteilija kuoli vuonna 1977.
Joka kodin Paavo Kaikkonen -näyttelyn teokset ovat Halosten Museosäätiön kokoelmasta ja kahdesta yksityiskokoelmasta. Näyttely on toteutettu yhdessä lapinlahtelaisen keräilijän, FL Terho Paltamon kanssa. Paltamo on julkaissut tietokirjan Joka kodin Paavo Kaikkonen (2023).
Teoskuva: Paavo Kaikkonen: Karkinniemen rannassa, 1966. Öljy levylle. Yksityiskokoelma. Kuva: Olli Lähdesmäki.
Kokoelmanäyttely
Halosen taiteilijasuku
Halosen taiteilijasuku on lähtöisin Lapinlahdelta, Pohjois-Savosta. Kymmenkunta 1860–1890-luvuilla syntyneistä Halosista teki elämäntyönsä maalaustaiteen, kuvanveiston, taidevalannan, käsityön, musiikin ja teatterin parissa. Halosen taiteilijasuku -kokoelmanäyttely esittelee Eemil, Antti, Arttu, Kalle, Pekka ja Heikki Halosen taidetta Halosten Museosäätiön kokoelmista.
Kokoelmien kertomaa
Kuvanveistäjä Eemil Halosen leski, rouva Alli Halonen piti elämäntehtävänään ansioituneen puolisonsa perinnön vaalimista ja turvaamista. Lapinlahden kotiseutuyhdistyksestä löytyivät kiinnostuneet yhteistyökumppanit, ja Eemil Halosen museo avautui kirkonkylän vanhassa viljamakasiinissa vuonna 1965. Museossa oli esillä Tervolan riihessä säilytyksessä olleet 250 veistosta. Kotiseutuyhdistyksen työtä jatkamaan perustettiin Halosten Museosäätiö (1971) ja kokoelmat saatiin esille pappilan vanhaan kivinavettaan vuonna 1975. Taidemuseo Eemilissä kokoelmat ovat olleet esillä vuodesta 2017 alkaen.
Rouva Alli Halonen testamenttasi vuonna 1980 Halosten Museosäätiölle taiteen ja varallisuuden lisäksi kodin irtaimistoa ja esineistöä. Viime vuosien aikana kokoemiin tulleita teoksia ja esineitä on inventoitu ja luetteloitu. Halosten Museosäätiön kokoelmat ovatkin mielenkiintoinen ja monipuolinen kokonaisuus, joiden kautta näyttely tarjoaa kurkistusikkunan myös Alli ja Eemil Halosen elämään. Näyttelyn esineistö on valtaosin saatu lahjoituksena rouva Alli Haloselta. Kokoelmanäyttely on esillä Taidemuseo Eemilissä noin vuoden 2025 loppuun saakka.
Katso tästä kokoelmanäyttelyn sivu
Kuva: Kalle Halonen, Koski, 1934. Öljy kankaalle. Taidekokoelma.
Tulossa
Hehkua ja virkeätä liikettä | 25.10.2024–5.1.2025
Lapinlahden kunnan 150-vuotisjuhlavuoden näyttely
Tulossa Taidemuseo Eemiliin 25.10.2024-5.1.2025
Lapinlahti tunnetaan taide- ja liikuntapitäjänä – myös Taidemuseo Eemilin syksyn näyttelyssä yhdistyvät taide ja urheilu. Esillä on palkitun lapinlahtelaisen ITE-taiteilija Romurinsessan teoksia ja kunnan tuoreimpina taidehankintoina kuvataiteilija Mikko Valtosen tuotantoa. Taidemuseon Studioon rakentuu Juhannuskisoista GP-kisoihin -näyttelyosio, joka sisältää valokuvia, videotallenteen, muuta yleisurheilukisojen rekvisiittaa sekä urheiluteemaista taidetta Taidemuseo Eemilin kokoelmista.
Romurinsessa eli Marjut Kauppinen (s. 1973) on vuoden 2022 ITE-taiteilija, joka asuu ja työskentelee Lapinlahden Korpijärvellä. Maaseudun Sivistysliiton valtakunnallisen tunnustuksen saanut Romurinsessa tekee taidetta kierrätysmateriaaleista. Nimi Romurinsessa syntyi yli 15 vuotta sitten, kun viriketoiminnan ryhmässä eräs mummo totesi kierrätysaineksista tehdyn teoksen nähdessään, että ”kyllä sinä out melekonen Romurinsessa”. Osuva ja mieluisa nimi tarttui käyttöön.
Kuvataiteilija Mikko Valtonen (1968–2019) tunnetaan iskevistä sarjakuvista ja suurikokoisista värikkäistä maalauksista. Valtonen kasvoi Siilinjärvellä ja asettui asumaan Lapinlahdelle Pällikkään entiselle koululle. Lapinlahden kunta on hankkinut taidekokoelmaansa yhteensä yli 90 Valtosen teosta ja luonnosta, jotka ajoittuvat opiskeluajoilta aina 2010-luvulle saakka.
Lapinlahdella järjestettiin vuosina 1972–2021 yhteensä 49 kertaa valtakunnallisesti merkittävä urheilutapahtuma, joka tunnetaan niin Juhannuskisoina kuin Savo Games ja Motonet GP -yleisurheilukilpailuina. Juhannuskisoista GP-kisoihin -näyttelyosiossa on katsottavana ennennäkemätöntä ja tunteita herättävää materiaalia kisoista ja kisakenttien ulkopuolelta, kuten tilanne- ja urheilijakuvia sekä koostevideo. Urheiluteema yhdistyy myös esillä olevaan taiteeseen.
Taide- ja urheiluteemainen näyttelykokonaisuus juhlistaa 150 vuotta täyttävää Lapinlahden kuntaa. Näyttely on tuotettu yhdessä Lapinlahden kunnan kanssa.