Näyttelyt

Tutustu museomme vaihtuviin näyttelyihin ja kokoelmanäyttelyyn

SARJAKUVATAITEILIJA PETTERI TIKKANEN | 1.10.2021–31.12.2021


Petteri Tikkanen (s. 1975) on monipuolinen ja kiinnostava pohjoissavolainen nykytaiteilija. Hän on sekä sarjakuva- että performanssitaiteilija. Tikkanen on tehnyt yli 20 vuoden ajan vaikuttavaa jälkeä kaikilla sarjakuvan osa-alueilla. Häneltä on julkaistu 14 sarjakuva-albumia ja yksi matkapäiväkirja. Tikkasen töitä on ollut esillä kymmenissä eri taidenäyttelyissä Suomessa ja ulkomailla. Hän sai Suomen Sarjakuvaseuran myöntämän Puupäähattu-palkinnon kunnianosoituksena vuoden 2020 alussa.

Petteri Tikkasen julkaistu tuotanto jakautuu kolmeen jatkumoon: Kanerva, Eero ja Black Peider. Varhaisin kokonaisuus on Kanerva-sarja. Näissä tarinoissa tuumaillaan hiekkalaatikon reunalla syntyjä syviä ja luodataan vakaviakin teemoja kauniin sivellinviivan kuorruttamilla kuvilla. Päähenkilö on pieni Kanerva-niminen tyttö. Sarja alkoi yksirivisistä stripeistä ja kasvoi hiljalleen albumimittaisiksi tarinoiksi.

Eero oli aluksi sivuhahmo Kanerva-sarjakuvassa. Petteri Tikkanen päätti vaihtaa näkökulmaa ja teki pojasta päähenkilön ja antoi hahmojen ikääntyä. Kanerva ottaakin näissä tarinoissa ensin kasvuharppauksen ja Eero yrittää pysyä perässä heikoin tuloksin. Pojan elämää ja pyristelyä aikuisuuteen kuvataan rehellisesti. Ukin sotatraumat ja isän alkoholismi luovat tarinaan jännitteitä. Petteri Tikkanen painottaa, että sarjassa on vankka todistusvoima ja totuuspohja. Noin puolet Eero-sarjan tarinoista on totta ja puolet keksittyä – ja yleensä keksityt osat ovat niitä tylsiä suvantoja yhdistämässä dramaturgisesti kiinnostavampia osia.

Kanerva- ja Eero-sarjoihin heijastuvat Petteri Tikkasen omat lapsuuden kokemukset. Tikkanen varttui Iisalmessa Kankaan hiekkahaudan liepeillä. Kesälomiaan hän vietti Ahmo-järven rannalla ja Ryhälänmäessä. Nämä lapsuuskokemukset maaseutumiljöössä ovatkin oleellinen osa tarinoiden uniikkia tunnelmaa. Hahmojen selkeä karrikointi yhdistettynä yläsavolaiseen perinnemaisemaan luo omalakisen maailman.

Black Peider oli ensin Petteri Tikkasen itsensä esittämä supersankaripainija. Hiljalleen hahmo ja hänen keikkakokemuksensa alkoivat siirtyä myös paperille. Tarinoissa leikitellään miehisyydellä ja välillä murskataan siihen liittyviä myyttejä. Musiikin esittäminen ja kokeminen saa tuoreen näkökulman näissä spontaanisti huopatusseilla piirretyissä sarjakuvissa. Välillä matkataan puhtaan fantasian tasolla ja välillä syöksytään päätä pahkaa arkeen ja luodataan miehenä olemisen hetkellisyyttä. Koronan saapuessa Black Peider täytti kansalaisvelvollisuutensa ja ryhtyi levittämään käsidesi- ja maskitietoisuutta.

Sarjakuvataiteilija Petteri Tikkasen näyttelyssä on mukana myös päätuotannon ulkopuolelle jääviä sarjakuvia, kuvituksia ja käyttögrafiikkaa uran varrelta.

Petteri Tikkasen muotokuva: Kuva Tuulos / Anssi Viljakainen.

Katso tästä aukioloajat ja tule katsomaan näyttely

Kokoelmanäyttely

Taiteilijan tie

Kuvanveistäjä Eemil Halonen

Taidemuseo Eemilin kokoelmanäyttely Taiteilijan tie – kuvanveistäjä Eemil Halonen Suomea veistämässä esittelee kansallisesti merkittävän kuvanveistäjän monipuolista tuotantoa historiallisessa viitekehyksessään: itseään etsivässä Suomessa. Näyttely kuvastaa suomalaisten kuvataiteilijoiden keskeistä roolia kansallisen identiteettimme rakentamisessa 1900-luvun alkupuolella. Kokoelmanäyttely on esillä 30.1.2022 saakka.


Katso näyttelyn esittely

HALOSEN TAITEILIJASUKU


Tulossa:

Uudessa kokoelmanäyttelyssä esitellään Halosen taiteilijasuvun taidetta. Näyttely avautuu 11.3.2022.

Halosen taiteilijasuku on lähtöisin Lapinlahdelta, Pohjois-Savosta. Toimelias ja monitaitoinen talonpoikaissuku viljeli vuosisatojen ajan Linnansalmen tilaa. Sinne syntyi myös sukupolvi, jossa ainutlaatuisella tavalla yhdistyivät suvulta perityt lahjat ja nouseva suomalainen kansallinen kulttuuri. Kymmenkunta 1860–1890-luvuilla syntyneistä Halosista teki elämäntyönsä maalaustaiteen, kuvanveiston, taidevalannan, käsityön, musiikin ja teatterin parissa.

AARNE PALDANIUS


Tulossa:

Uudessa kokoelmanäyttelyssä esitellään Halosen taiteilijasuvun lisäksi vuosittain vaihtuvana näyttelynä yläsavolaista taidetta ja teemanäyttelyitä. Ensimmäisen vaihtuvan näyttelyn taiteilija on ITE-taiteilija, kuvanveistäjä Aarne Paldanius. Näyttely avautuu 11.3.2022.

Aarne Paldanius syntyi vuonna 1915 lapinlahtelaiseen maanviljelijäperheeseen. Nuorena miehenä hän haaveili taideopinnoista, mutta 1930-luvun maalaisyhteisössä ei taiteilijoita arvostettu. Vanhempiensa tahdosta hän hautasi haaveensa ja jäi hoitamaan kotitilaa. Vaikka taideopinnoista pitikin luopua, Paldanius säilytti halunsa tehdä taidetta. Hän työskenteli iltaöisin lasten mentyä nukkumaan.

Vuonna 1965 viisikymmenvuotias Paldanius sairastui vakavasti. Lääkärit kielsivät ehdottomasti kaikki raskaat pelto- ja metsätyöt. Toipilaana Paldaniuksella oli aikaa taiteelleen. Hän debytoi Kuopiossa Ars Liberan vuosinäyttelyssä vuonna 1967. Hän oli monipuolinen taiteilija, joka piirsi, maalasi öljyväreillä ja veisti savea, kipsiä ja puuta. Puu oli hänelle mieluisin materiaali. Veistäessään hän kävi vuoropuhelua materiaalinsa kanssa, puussa ollut oksanreikä saattoi toimia innoittajana teokselle, muuttuen yhdeksi elementiksi valmiiseen veistokseen. Teostensa aiheet Paldanius sai omasta elämästään ja ympäristöstään.

Aarne Paldaniuksen ITE-taide on myös mukana Maaseudun Sivistysliiton ITE Pohjois-Savossa -hankkeessa.

Aarne Paldaniuksen muotokuva: Halosten Museosäätiö / Reijo Pääkkönen.

Tulossa

LASITAITEILIJA SINI MAJURI | 28.1.2022–17.4.2022

Koti

Tulossa:

Lasitaiteilija Sini Majurin näyttely Koti Taidemuseo Eemilin yläkerran Näyttelysalissa 28.1.–17.4.2022.

Lasi on herkkä materiaali, jolla on mahdollista antaa muoto aineettomalle. Studiossa työstetty, suupuhallettu lasi tulkitsee tunteita ja tunnelmia, joiden sanoittaminen on haastavaa. Näyttelyssä Koti lasitaiteilija Sini Majuri tutkii kotiseutuaan Pohjois-Savoa. Kokonaisuudessa pohditaan sitä, kuinka katsomme toisiamme aina omasta näkökulmastamme ja lähtökohdistamme, sidoksissa aikaan ja kulttuuriin. Katsomisen näkökulmien muuttaminen ja sillä leikittely ovat teoksissa fyysisen ja aineettoman kohtaamista.

Taiteen maisteri Sini Majuri on Suonenjoelta kotoisin oleva lasitaiteilija ja muotoilija, joka on erikoistunut ilmaisussaan suupuhallettuun lasiin. Majuri on palkittu lukuisilla muotoilupalkinnoilla, kuten kultaisella A’Design Awardilla Italiassa. Hän on myös toiminut kahdesti arvostetun kilpailun Grand Juryssä. Majuri on muotoillut myös sarjallista käyttölasia esimerkiksi hongkongilaiselle nykytaidemuseolle M+ sekä hollantilaiselle DutZ Collectionille, jossa hän on myös toiminut kiertotalouden asiantuntijana valmistavassa teollisuudessa. Hän on muotoillut myös Suonenjoen kaupungin virallisen maljakon. Majurin runouteen ja tarinalliseen ilmaisuun pohjautuvia lasiveistoksia on nähty yli 60:ssä kansainvälisessä näyttelyssä esimerkiksi New Yorkissa, Tokiossa, Venetsiassa ja Dubaissa. Sini Majuri on nykylasia elinvoimaistavan ja kansainvälistävän FRESH Finland -hankkeen perustaja.

#MEIJÄN #KOTIKULMILLA #POHJOISSAVO | 28.1.2022–27.2.2022

Pohjois-Savon Kotiseutuyhdistysten liiton kuvataidekilpailu lapsille ja nuorille

Tulossa:

#meijän #kotikulmilla #pohjoissavo – Pohjois-Savon Kotiseutuyhdistysten liiton kuvataidekilpailu lapsille ja nuorille Taidemuseo Eemilin alakerran Studiossa 28.1.–27.2.2022.

Näyttely on koottu kuvataidekilpailun menestyneimmistä kilpailutöistä. Esillä olevat työt ovat neljästä kilpasarjasta: varhaiskasvatuksen ja alakoulun sarjoista yläkoululaisiin. Palkintotilaisuus on Taidemuseo Eemilissä 29.1.2022. Taidemuseo Eemilin jälkeen palkittujen töiden näyttely kiertää eri puolilla Pohjois-Savoa, joten töihin voi tutustua myös muun muassa Kuopion, Varkauden ja Rautalammin kirjastoissa sekä Iisalmen kulttuurikeskuksella ja Kiuruveden Kulttuuritalolla.

KURKISTUKSIA LASTENKULTTUURIIN | 11.3.2022–17.4.2022


Tulossa:

Kurkistuksia lastenkulttuuriin Taidemuseo Eemilin alakerran Studiossa 11.3.–17.4.2022.

IKONEJA YKSITYISKOKOELMISTA | 13.5.2022–25.9.2022


Tulossa kesällä 2022:

Ikoneja yksityiskokoelmista Taidemuseo Eemilin Näyttelysalissa ja Studiossa 13.5.–25.9.2022.

Taidemuseo Eemilin vuoden 2022 kesänäyttely esittelee puulle maalattuja-, valkoemali- ja metalli-ikoneja suomalaisista yksityiskokoelmista. Näyttelyn teokset ajoittuvat 1500-luvulta Venäjän vallankumoukseen ja edustavat mainituille vuosisadoille tyypillisiä tyylisuuntauksia. Näyttelykokonaisuutta täydentävät metropoliitta Arsenin ja Jyrki Poudan maalaamat ikonit. Suurin osa näyttelyn pyhäinkuvista on ensi kertaa yleisön nähtävillä.

RAHTU HIEKKAA, VETTÄ JA TAIVASTA | 14.10.2022–31.12.2022

Iisalmen Seudun kuvataideseuran 70-vuotisjuhlanäyttely

Tulossa:

Iisalmen Seudun kuvataideseuran 70-vuotisjuhlanäyttely Taidemuseo Eemilin Näyttelysalissa ja Studiossa 14.10.–31.12.2022.

Iisalmen Seudun Kuvataideseura ry täyttää 70 vuotta vuonna 2022. Juhlistamme pyöreitä vuosia avaamalla juhlanäyttelyn Taidemuseo Eemilissä lokakuussa 2022. Näyttelyn yhteinen teema käsittelee taiteellisen työskentelyn lähtökohtia, joihin myös näyttelyn nimi Rahtu hiekkaa, vettä ja taivasta viittaa. Nimi on peräisin Vincent van Goghin esittämästä ajatuksesta:

“… jokunen vako vastakynnetyssä pellossa

– tai rahtu hiekkaa, vettä ja taivasta

– ne ovat vakavasti otettavia asioita,

niin  vaikeita mutta samalla niin kauniita,

että toden totta maksaa vaivan omistaa elämänsä

niiden kätkemän kauneuden ilmaisemiseen. “

(Dalton Exley, Valikoima luontoajatelmia)

Näyttelyn kuraattorina toimii kuvataiteilija, KuM & TaM, Iida Valkonen. Kuratoinnissa Valkonen painottaa teosehdotusten yhteyttä teemaan ja tilallista ajattelua. Ennen kaikkea tavoitteena on luoda ajan hermolla oleva yhtenäinen kokonaisuus, joka pohtii teemaa eri tulokulmista käsin.

Iisalmen Seudun Kuvataideseura ry on vuonna 1952 perustettu, Ylä-Savon alueella toimiva kuvataideseura. Yhdistyksen tarkoituksena on ylläpitää ja kehittää alueen kuvataidekulttuuria ammattitaiteilijoiden, taiteen harrastajien ja taideyleisön yleishyödyllisenä yhteistyönä. Seuraan kuuluu tällä hetkellä 90 jäsentä.

[

Taidemuseo Eemil

TAIDEMUSEO EEMIL | Suistamontie 3, 73100 LAPINLAHTI
puhelin 040 187 2678 | sähköposti info@eemil.fi
Share This