Näyttelyt

Tutustu museomme vaihtuviin näyttelyihin ja kokoelmanäyttelyyn

Kokoelmanäyttely

Taiteilijan tie

Kuvanveistäjä Eemil Halonen

Taidemuseo Eemilin uusi kokoelmanäyttely Taiteilijan tie – kuvanveistäjä Eemil Halonen Suomea veistämässä esittelee kansallisesti merkittävän kuvanveistäjän monipuolista tuotantoa historiallisessa viitekehyksessään: itseään etsivässä Suomessa. Näyttely kuvastaa suomalaisten kuvataiteilijoiden keskeistä roolia kansallisen identiteettimme rakentamisessa 1900-luvun alkupuolella.


Katso näyttelyn esittely

Tulossa

Pronssissa | 7.2.2020–19.4.2020

Pohjoissavolaista kuvanveistoa

Suomalainen taidevalutaito on lähtöisin Lapinlahdelta ja edustaa omalta osaltaan yläsavolaista laadukasta erityisosaamista. Lapinlahdella on osattu valaa veistoksia pronssiin jo yli sata vuotta. Kuvanveistäjäveljekset Eemil ja Arttu Halonen hankkivat Keski-Euroopasta tarkoin varjeltua taidevalutaitoa. Yhdessä he aloittivat kokeilut – ja yrittämisen ja erehdyksen kautta oppivat taidevalumenetelmän. Kuvanveistäjä Arttu Halosen taidevalimo oli ensimmäinen suomalainen muille taiteilijoille palveluita tarjonnut taidevalimo, ja alan suomalainen tieto-taito on lähtöisin Lapinlahdelta.

Näyttely on katsaus pohjoissavolaiseen pronssikuvanveistoon ja perinteikkään taidevalutoiminnan menetelmiin. Näyttelyteokset kuuluvat alueen taidekokoelmiin. Pronssiveiston asiantuntijana on mukana lapinlahtelainen taidevalaja-kuvanveistäjä Kirsi Siponen.

Näyttelykokonaisuus on osa Suomen Kulttuurirahaston 8.-luokkalaisille suunnattua Taidetestaajat-hanketta, jossa työskentely tapahtuu teemalla: Taiteilijan tie – kuvanveisto ammattina. Helmikuun aikana Studioon rakentuu nuorten yhteisteos Samalla lautalla.

Taiteilijan tie | 16.5.2020–6.9.2020

Eemil ja Pekka Halosen taidetta

Halosen taiteilijasuvussa on kaksi taitajaa, joiden elämäntyö keskittyi taiteelliseen tuotantoon. Taiteilijan tie -näyttelyssä serkukset Eemil ja Pekka esittäytyvät yhdessä rintarinnan. Näyttelyssä kerrotaan molempien omasta taiteilijan tiestä ja tuodaan esille niitä keskeisiä yhtymäkohtia, joissa heidän taiteilijan tiensä risteävät. Näyttely toteutetaan yhteistyössä Tuusulan museon ja Pekka Halosen seuran kanssa.

Pikku-Kallen maalauspaja | 16.5.2020–6.9.2020


Pikku-Kallen maalauspaja on taiteilijan tie -näyttelyyn liittyvä toiminnallinen kokonaisuus, jonka innoittajana toimii lahjakas ja lupaava taiteilijanalku, Pikku-Kalle (1880-1892), vain 12-vuotiaana kuollut Pekka Halosen veli. Näyttely toteutetaan yhteistyössä Arkkitehtuuri- ja ympäristökulttuurikoulu Lastun kanssa.

Miksi mörkö hymyilee? | 25.9.2020–20.12.2020


Näyttelyssä tutustutaan satuihin ja tarinoihin, joista on tehty nukketeatteriesitys. Teatterinuket ovat upeita taideteoksia, jotka hurmaavat katsojan. Jokaisella nukentekijällä on oma tunnistettava kädenjälkensä, ja näyttely tuo esille heidän osaamistaan.

Teatterinuket ovat marionettinukkeja, käsinukkeja, keppinukkeja, pöytäteatterinukkeja, sorminukkeja, varjoteatterinukkeja, bunrakunukkeja, paperinukkeja ja jättiläisnukkeja. Myös erilaisia naamioita nähdään nukketeatterinäyttämöllä, ja toisinaan esineet heräävät henkiin ja saavat uuden tehtävän ja merkityksen.

Viehättävän lisän näyttelyyn tuo Petter Korkmanin säveltämät ja tuottamat äänimaisemat.

Näyttely on Lilla Villanin tuottama taidepedagoginen näyttely, jonka kautta tutustutaan satuihin, tarinoihin ja tunteisiin. Näyttelyyn kuuluu 10-11 tarinaa, jättiläisnukke ja nukketeatterinäyttämö. Näyttely toteutetaan yhteistyössä Arkkitehtuuri- ja ympäristökulttuurikoulu Lastun kanssa. Näyttelyn osana järjestetään monipuolista taidepedagogista ohjelmaa.

[

Taidemuseo Eemil

TAIDEMUSEO EEMIL | Suistamontie 3, 73100 LAPINLAHTI
puhelin 040 187 2678 | sähköposti info@eemil.fi
Share This