Näyttelyt

Tutustu museomme vaihtuviin näyttelyihin ja kokoelmanäyttelyyn

SARJAKUVATAITEILIJA PETTERI TIKKANEN | 1.10.2021–31.12.2021


Petteri Tikkanen (s. 1975) on monipuolinen ja kiinnostava pohjoissavolainen nykytaiteilija. Hän on sekä sarjakuva- että performanssitaiteilija. Tikkanen on tehnyt yli 20 vuoden ajan vaikuttavaa jälkeä kaikilla sarjakuvan osa-alueilla. Häneltä on julkaistu 14 sarjakuva-albumia ja yksi matkapäiväkirja. Tikkasen töitä on ollut esillä kymmenissä eri taidenäyttelyissä Suomessa ja ulkomailla. Hän sai Suomen Sarjakuvaseuran myöntämän Puupäähattu-palkinnon kunnianosoituksena vuoden 2020 alussa.

Petteri Tikkasen julkaistu tuotanto jakautuu kolmeen jatkumoon: Kanerva, Eero ja Black Peider. Varhaisin kokonaisuus on Kanerva-sarja. Näissä tarinoissa tuumaillaan hiekkalaatikon reunalla syntyjä syviä ja luodataan vakaviakin teemoja kauniin sivellinviivan kuorruttamilla kuvilla. Päähenkilö on pieni Kanerva-niminen tyttö. Sarja alkoi yksirivisistä stripeistä ja kasvoi hiljalleen albumimittaisiksi tarinoiksi.

Eero oli aluksi sivuhahmo Kanerva-sarjakuvassa. Petteri Tikkanen päätti vaihtaa näkökulmaa ja teki pojasta päähenkilön ja antoi hahmojen ikääntyä. Kanerva ottaakin näissä tarinoissa ensin kasvuharppauksen ja Eero yrittää pysyä perässä heikoin tuloksin. Pojan elämää ja pyristelyä aikuisuuteen kuvataan rehellisesti. Ukin sotatraumat ja isän alkoholismi luovat tarinaan jännitteitä. Petteri Tikkanen painottaa, että sarjassa on vankka todistusvoima ja totuuspohja. Noin puolet Eero-sarjan tarinoista on totta ja puolet keksittyä – ja yleensä keksityt osat ovat niitä tylsiä suvantoja yhdistämässä dramaturgisesti kiinnostavampia osia.

Kanerva- ja Eero-sarjoihin heijastuvat Petteri Tikkasen omat lapsuuden kokemukset. Tikkanen varttui Iisalmessa Kankaan hiekkahaudan liepeillä. Kesälomiaan hän vietti Ahmo-järven rannalla ja Ryhälänmäessä. Nämä lapsuuskokemukset maaseutumiljöössä ovatkin oleellinen osa tarinoiden uniikkia tunnelmaa. Hahmojen selkeä karrikointi yhdistettynä yläsavolaiseen perinnemaisemaan luo omalakisen maailman.

Black Peider oli ensin Petteri Tikkasen itsensä esittämä supersankaripainija. Hiljalleen hahmo ja hänen keikkakokemuksensa alkoivat siirtyä myös paperille. Tarinoissa leikitellään miehisyydellä ja välillä murskataan siihen liittyviä myyttejä. Musiikin esittäminen ja kokeminen saa tuoreen näkökulman näissä spontaanisti huopatusseilla piirretyissä sarjakuvissa. Välillä matkataan puhtaan fantasian tasolla ja välillä syöksytään päätä pahkaa arkeen ja luodataan miehenä olemisen hetkellisyyttä. Koronan saapuessa Black Peider täytti kansalaisvelvollisuutensa ja ryhtyi levittämään käsidesi- ja maskitietoisuutta.

Sarjakuvataiteilija Petteri Tikkasen näyttelyssä on mukana myös päätuotannon ulkopuolelle jääviä sarjakuvia, kuvituksia ja käyttögrafiikkaa uran varrelta.

Petteri Tikkasen muotokuva: Kuva Tuulos / Anssi Viljakainen.

Katso tästä aukioloajat ja tule katsomaan näyttely

Kokoelmanäyttely

Taiteilijan tie

Kuvanveistäjä Eemil Halonen

Taidemuseo Eemilin kokoelmanäyttely Taiteilijan tie – kuvanveistäjä Eemil Halonen Suomea veistämässä esittelee kansallisesti merkittävän kuvanveistäjän monipuolista tuotantoa historiallisessa viitekehyksessään: itseään etsivässä Suomessa. Näyttely kuvastaa suomalaisten kuvataiteilijoiden keskeistä roolia kansallisen identiteettimme rakentamisessa 1900-luvun alkupuolella. Kokoelmanäyttely on esillä 30.1.2022 saakka.


Katso näyttelyn esittely

HALOSEN TAITEILIJASUKU JA AARNE PALDANIUS


Tulossa:

Uudessa kokoelmanäyttelyssä esitellään Halosen taiteilijasuvun taidetta ja vuosittain vaihtuvana näyttelynä yläsavolaista taidetta ja teemanäyttelyitä. Ensimmäisen vaihtuvan näyttelyn taiteilija on ITE-taiteilija, kuvanveistäjä Aarne Paldanius. Näyttelykokonaisuus avautuu 11.3.2022.

Tulossa

LASITAITEILIJA SINI MAJURI | 28.1.2022–17.4.2022


Tulossa:

Lasitaiteilija Sini Majurin näyttely Taidemuseo Eemilin yläkerran Näyttelysalissa 28.1.–17.4.2022.

#KOTIKULMILLA | 28.1.2022–27.2.2022

Pohjois-Savon Kotiseutuyhdistysten liiton kuvataidekilpailu lapsille ja nuorille

Tulossa:

#kotikulmilla – Pohjois-Savon Kotiseutuyhdistysten liiton kuvataidekilpailu lapsille ja nuorille Taidemuseo Eemilin alakerran Studiossa 28.1.–27.2.2022.

KURKISTUKSIA LASTENKULTTUURIIN | 11.3.2022–17.4.2022


Tulossa:

Kurkistuksia lastenkulttuuriin Taidemuseo Eemilin alakerran Studiossa 11.3.–17.4.2022.

IKONEJA YKSITYISKOKOELMISTA | 13.5.2022–25.9.2022


Tulossa kesällä 2022:

Ikoneja yksityiskokoelmista Taidemuseo Eemilin Näyttelysalissa ja Studiossa 13.5.–25.9.2022.

Taidemuseo Eemilin vuoden 2022 kesänäyttely esittelee puulle maalattuja-, valkoemali- ja metalli-ikoneja suomalaisista yksityiskokoelmista. Näyttelyn teokset ajoittuvat 1500-luvulta Venäjän vallankumoukseen ja edustavat mainituille vuosisadoille tyypillisiä tyylisuuntauksia. Näyttelykokonaisuutta täydentävät metropoliitta Arsenin ja Jyrki Poudan maalaamat ikonit. Suurin osa näyttelyn pyhäinkuvista on ensi kertaa yleisön nähtävillä.

IISALMEN SEUDUN KUVATAIDESEURAN 70-VUOTISJUHLANÄYTTELY | 14.10.2022–31.12.2022


Tulossa:

Iisalmen Seudun kuvataideseuran 70-vuotisjuhlanäyttely Taidemuseo Eemilin Näyttelysalissa ja Studiossa 14.10.–31.12.2022.

[

Taidemuseo Eemil

TAIDEMUSEO EEMIL | Suistamontie 3, 73100 LAPINLAHTI
puhelin 040 187 2678 | sähköposti info@eemil.fi
Share This