Eemil Halosen kokoelma

Taidemuseo Eemilin kokoelmat

Eemil Halosen veistokset kokoelman perustana

Halosten Museosäätiön kokoelmien perustana ovat kuvanveistäjä Eemil Halosen noin 550 veistosta ja kipsi- ja saviluonnosta. Kokoelmaan kuuluu lisäksi lukuisia luonnospiirustuksia. Laaja ja monipuolinen kokoelma kattaa kuvanveistäjä Eemil Halosen tuotannon aina varhaisista 1880-luvun töistä taiteilijan viimeisinä elinvuosinaan tekemiin teoksiin. Kokoelmassa on pronssi-, puu- ja kiviveistoksia, mutta valtaosa veistoksista on kipsisiä. Kuvanveistäjille kipsityöt ovat tyypillisesti välivaiheita taiteellisessa prosessissa, jonka lopputuloksena taideteos on valettu pronssiin, veistetty puuhun tai hakattu kiveen.

Huonot säilytysolosuhteet koettelivat

Ainutlaatuista kokoelmaa säilytettiin vuosina 1975–2016 museonäyttelytiloiksi kunnostetussa pappilan vanhassa kivinavetassa, Eemil Halosen museossa Lapinlahdella. Talvikaudella museo oli kylmillään, sillä museorakennus oli eristämätön ja sen sähkölämmitysjärjestelmä toimimaton. Kuluneiden vuosikymmenten aikana Eemil Halosen kipsiveistokset kärsivät kovia näissä puutteellisissa, ankarissa ja haitallisissa säilytysolosuhteissa.

Uudet tilat ja konservointityö

Hyvät edellytykset Eemil Halosen kipsiveistosten konservoinnille loi vuosina 2015–2016 toteutettu Lapinlahden taidemuseon peruskorjaus- ja laajennushanke. Taidemuseorakennuksen valmistuttua Eemil Halosen museo ja Lapinlahden taidemuseo yhdistyivät saman katon alle Taidemuseo Eemiliksi, jonka modernit tilaratkaisut mahdollistavat kipsiveistoksille turvalliset ja asianmukaiset säilytysolosuhteet ja ympärivuotiset näyttelyt. Halosten Museosäätiö on aloittanut Eemil Halosen kipsiveistosten konservoinnin, jonka loppuunsaattamiseen tarvitaan kuitenkin ulkopuolista rahoitusta.

SEURAA EEMILIÄ SOMESSA

TAIDEMUSEO EEMIL | Suistamontie 3, 73100 LAPINLAHTI
puhelin 040 187 2678 | sähköposti info@eemil.fi

Share This