Tapahtumat

Tutustu museossamme järjestettäviin tapahtumiiin

Aiemmin järjestetyt

19.5-19.5.2021

klo 13-15

Taidekatukävely

Taidemuseo Eemil ja Lapinlahti-Seura järjestävät ke 19.5.2021 klo 13:00 alkaen Lapinlahti-kävelyn. Kävelylle lähdetään Taidemuseo Eemilistä, ja kävelykierroksen aikana tutustutaan oppaan johdolla kirkonkylän taidekatuun. Lopuksi palataan Taidemuseo Eemiliin, jossa avoinna on kuvanveistäjä Eemil Halosen Riihiateljee. Tapahtuma on osa kansainvälisen museoviikon ohjelmaa.

Osallistujia pyydetään ennakkoilmoittautumaan viimeistään 16.5.2021. Ilmoittautua voi sähköpostitse: hannu.heikkila@eemil.fi tai puhelimitse: 040 187 2678.

Tapahtumaan on vapaa pääsy.

10.7.2021

12-16

Suomen Kuvataiteen päivä – Pikku-Kallen maalauspäivä

Suomen Kuvataiteen päivää vietetään Taidemuseo Eemilissä Pikku-Kallen maalauspäivä -tapahtumana. Pikku-Kallen maalauspäivä on koko perheen tapahtuma, jossa pääsee tekemään taidetta Pikku-Kalle Halosen hengessä.

Pikku-Kalle Halonen oli taidemaalari Pekka Halosen lahjakas pikkuveli. Jo ennen kouluikää Pikku-Kalle piirteli hiilellä tuohenpalasille. Pekka Halonen tuli 1890-luvun alussa kahtena kesänä Lapinlahdelle maalaamaan. Pikku-Kalle seurasi Pekan taiteen tekemistä kiinnostuneena ja hän sai kokeilla maalaamista isoveljensä antamilla öljyvärien tähteillä. Pikku-Kalle etsi maalauspaikkansa kotitienoilta ja kirkonkylästä. Pikku-Kalle harjoitteli jopa niin innokkaasti, että oli päiväkaudet ulkona maalaamassa ja unohti ruoka-ajatkin. Pikku-Kallen tiedetään maalanneen noin kymmenen öljyväriteosta. Tuolloin nuori maalari oli 10–12-vuotias.

Pikku-Kallen maalauspäivä on suunnattu koko perheelle. Maalauspajassa pääsee omakohtaisesti kokemaan ja tekemään taidetta.

Maalauspäivä toteutetaan yhteistyössä Arkkitehtuuri- ja ympäristökulttuurikoulu Lastun kanssa.

Suomen Kuvataiteen päivä ja valtakunnallinen Suuri Maalaustapahtuma järjestetään Helene Schjerfbeckin syntymäpäivän kunniaksi.

1.7-5.8.2021

12-16

Pikku-Kallen taidetorstai

Pikku-Kallen taidetorstaina voi osallistua työpajaan Pikku-Kalle Halosen hengessä. Taidetorstait järjestetään viitenä heinäkuun torstaina (1., 8., 15., 22., ja 29.7.) ja elokuun ensimmäisenä torstaina (5.8.2021).

Pikku-Kalle (1880-1892) oli taidemaalari Pekka Halosen lahjakas pikkuveli. Jo ennen kouluikää Pikku-Kalle piirteli hiilellä tuohenpalasille. Pekka Halonen tuli 1890-luvun alussa kahtena kesänä Lapinlahdelle maalaamaan. Pikku-Kalle seurasi Pekan taiteen tekemistä kiinnostuneena ja hän sai kokeilla maalaamista isoveljensä antamilla öljyvärien tähteillä. Pikku-Kalle etsi maalauspaikkansa kotitienoilta ja kirkonkylästä. Pikku-Kalle harjoitteli jopa niin innokkaasti, että oli päiväkaudet ulkona maalaamassa ja unohti ruoka-ajatkin. Pikku-Kallen tiedetään maalanneen noin kymmenen öljyväriteosta. Tuolloin nuori maalari oli 10–12-vuotias.

Pikku-Kallen taidetorstait ovat työpajapäiviä, jotka on suunnattu koko perheelle. Taidetyöpaja järjestetään Pikku-Kallen maalauspajassa, jossa pääsee omakohtaisesti kokemaan ja tekemään taidetta.

Maalauspaja toteutetaan yhteistyössä Arkkitehtuuri- ja ympäristökulttuurikoulu Lastun kanssa. Maalauspajaa voidaan myöhemmin lainata myös koulujen, päiväkotien ja museoiden käyttöön.

8.9-8.9.2021

klo 18-20

Euroopan kulttuuriympäristöpäivien Taidekatukävely ke 8.9. klo 18-20

Taidemuseo Eemil ja Lapinlahti-Seura järjestävät taidekatukävelyn. Opastetulla kävelykierroksella tutustutaan Lapinlahden kirkonkylän Taidekadun veistoksiin ja rakennuksiin sekä kuvanveistäjä Eemil Halosen Riihiateljeehen.

Kävelylle lähdetään Taidemuseo Eemilistä (Suistamontie 3). Käveltävä reitti on noin 2 km pitkä ja tapahtuman kesto on noin kaksi tuntia. Kierroksen varrella ovat muun muassa Olavi Lanun veistokset, käsityöläisaukio, kunnantalon ja kirjaston pihat, kirkonseutu ja lukio. Lopuksi palataan Linnansalmentietä pitkin takaisin Taidemuseo Eemiliin, jossa on avoinna kuvanveistäjä Eemil Halosen Riihiateljee. Tapahtuma on osa Euroopan Kulttuuriympäristöpäivien ohjelmaa.

Osallistujia pyydetään ennakkoilmoittautumaan viimeistään 5.9.2021. Ilmoittautua voi sähköpostitse: hannu.heikkila@eemil.fi tai puhelimitse: 040 187 2678.

Tapahtumaan on vapaa pääsy.

14.8-15.8.2021

klo 11-15

Kaskisavua Lapinlahdella

Taidemuseo Eemilissä voi tutustua kaskenpoltosta kertovaan filmiin la 14.8. ja su 15.8. klo 11–15. Kaski-filmi (1975) on kuvattu Väisälänmäellä, jonka maisemissa myös taidemaalari Pekka Halonen (1865–1933) maalasi Kaskisavua Lapinlahdella -nimisen maalauksen kesällä 1918. Maalaus on esillä Taidemuseo Eemilin kesänäyttelyssä Taiteilijan tie – Eemil ja Pekka Halosen taidetta 5.9.2021 saakka.

Pekka Halonen maalasi lapinlahtelaisten kaskisavuja vuoden 1918 sodan jälkeen. Tuolloin hän vietti kesän vanhimpien lastensa kanssa Väisälänmäen Hepopuron talossa, kun puoliso Maija Halonen jäi kahden nuorimman lapsen kanssa Tuusulaan Halosenniemeen. Tuusulassa elintarviketilanne oli heikko sisällissodan jälkeen, joten Lapinlahti tarjosi mahdollisuuden varmempaan leipään. Pekka Halosen Kaskisavua Lapinlahdella -maalaus ja nonstop-esityksenä nähtävä Ylen tuottama dramatisointi kaskenpoltosta johdattavat Taidemuseo Eemilin kävijät Pekka Halosen taiteen ja paikallishistorian äärelle. Kaski-filmiä pääsee seuraamaan museon pääsylipulla.

6.10-8.10.2021

Opi museossa -viikko

Valtakunnallista koululaisten ja opiskelijoiden Opi museossa -viikkoa vietetään Taidemuseo Eemilissä 6.–8.10.2021. Opettajat voivat varata ryhmävierailun Taidemuseo Eemiliin Sarjakuvataiteilija Petteri Tikkanen -näyttelyyn. Ryhmä- ja omatoimisia vierailuja varten tarjolla on sarjakuva-aiheisia tehtäviä.

Taidemuseo Eemil on avoinna to–pe klo 11–16, la–su klo 11–15. Ryhmävierailuja voi tiedustella myös keskiviikkoon ja aamuaikoihin, jolloin museoon otetaan vain yksi ryhmä kerrallaan. Tervetuloa!

info@eemil.fi

040 187 2678

11.12.2021

klo 11–15

Hämärissä

Hämärissä on tapahtumapäivä, jossa on ohjelmaa koko perheelle. Taidemuseo Eemiliin on vapaa pääsy tapahtuman ajan, mutta osallistujia pyydetään ennakkoilmoittautumaan viimeistään 10.12.2021. Ilmoittautua voi sähköpostitse: hannu.heikkila@eemil.fi tai puhelimitse: 040 187 2678.

Pimenevien päivien ratoksi julkistetaan Halosten Museosäätiön 50-vuotisjuhlavuoden videoteos ”Pekka Halosen maisemat Pohjois-Savossa” ja kuullaan arkkitehti Hannu Puurusen esitelmä ”Aallosta Koivuniemeen – Lapinlahden taidekeskuksen suunnittelu 1970-luvulla”. Tutustumme myös ”Taiteilijan tie – kuvanveistäjä Eemil Halonen Suomea veistämässä” -näyttelyyn opastetuilla kierroksilla. Sarjakuva-aiheista puuhaa löytyy kaikenikäisille museokävijöille.

”Pekka Halosen maisemat Pohjois-Savossa” -videolla nähdään taideteoksia, jotka Pekka Halonen maalasi Lapinlahdella, Nilsiässä ja Karttulassa, sekä noiden seutujen nykymaisemia. Videokuvaus ja editointi ovat Timo Villasen käsialaa. Videon kertojana on Jouni Määttänen ja musiikkina kuullaan Minna Forsbergin kappale Marrasilta. Pohjois-Savon rahasto tuki videon tekemistä.

Hannu Puurunen esittelee luennollaan Lapinlahden taidekeskuksen uudisrakennuksesta tehtyjä ehdotuksia, joita Halosten Museosäätiö pyysi keväällä 1973 viideltä eri arkkitehdilta: Alvar Aallolta, Kristian Gullichsenilta, Olof Hanssonilta, Esa Koivuniemeltä ja Matti K. Mäkiseltä, sekä taidekeskuksen lopullisia Koivuniemen ja Georg Bystroffin laatimia suunnitelmia.

Hämärissä-tapahtuman ohjelma:

klo 11:15 Pekka Halosen maisemat Pohjois-Savossa -videon julkaiseminen (Sohvin Soppi)
klo 11:45 ensimmäinen opastus Eemil Halosen Taiteilijan tie -näyttelyssä
klo 13-14 Hannu Puurusen esitelmä Aallosta Koivuniemeen – Lapinlahden taidekeskuksen suunnittelu 1970-luvulla (Sohvin Soppi)
n. klo 14:05 alkaen toinen opastus Eemil Halosen Taiteilijan tie -näyttelyssä

Päivän aikana Arkkitehtuuri- ja ympäristökulttuurikoulu Lastu järjestää jouluista sarjakuvatyöpajaa (Eemilin kirjasto- ja kokoushuone).
Tilaisuudessa on pientä tarjottavaa. Ohjelmamuutokset mahdollisia. Taidemuseo Eemilissä on maskisuositus.

 

Taidemuseo Eemilin koko perheen tapahtumapäivä on saanut nimensä Eemil Halosen vuonna 1908 valmistuneen Hämärissä-puureliefin mukaan. Reliefissä renkipoika katselee tuvan ikkunasta ulos hämärtyvään talvi-iltaan.

30.10-30.11.2021

Kotikulmat valoissa -valaistuskampanja: ”Arjen valojuhlaa – valoa arkeen”

Valot syttyvät kotikulmille

Siilinjärveltä vuonna 2020 alkunsa saanut Kotikulmat valoissa -valaistuskampanja laajenee Pohjois-Savon alueelle 30.10 – 30.11.2021. Teemana on ”Arjen valojuhlaa – valoa arkeen”. Kampanjalla halutaan muistuttaa iloa tuottavista ja arjen jaksamista lisäävistä asioista pimeänä aikana. Mukaan kampanjaan on kutsuttu yhdistyksiä, yrityksiä, organisaatioita ja yksityisiä ihmisiä. Kampanjan aikana eri organisaatiot valaisevat kohteitaan.

Kampanjan tavoitteena on laajentua osallistavaksi, kaikkien pohjoissavolaisten yhteiseksi toiminnaksi, johon mahdollisimman moni osallistuu valaisemalla omia kohteitaan ja jakamaan niitä somessa hashtagilla #kotikulmatvaloissa. Asukkaita kutsutaan tekemään myös valon tekoja toisilleen: kutsumaan yksinäisen kynttiläillalliselle, laittamaan lyhdyn ovelle tervetulon merkiksi tai vaikkapa kutsumaan kotinurkissa pyörivän mukaan yhteiseen harrastukseen.

Kaikki Pohjois-Savossa järjestettävät Kotikulmat valoissa -tapahtumat kootaan Kuopion Seinälle: https://kuopionseina.fi/kotikulmat-valoissa/

8.11-8.11.2021

Halosten Museosäätiö 50 vuotta

Halosten Museosäätiö on perustettu Lapinlahdella vuonna 1971. Säätiön tarkoituksena on edistää taiteen harrastusta ja taiteilijoiden Eemil, Antti, Arttu, Kalle, Pekka ja Heikki Halosen taiteen vaalimista, ylläpitää Lapinlahden kunnassa monikäyttöistä luovan ja esittävän taiteen taidemuseota kokoelmineen sekä harjoittaa säätiön tarkoitukseen liittyvää museotoimintaa. Halosten Museosäätiö ylläpitää Taidemuseo Eemiliä Lapinlahdella.

Halosten Museosäätiön perustava kokous pidettiin 8.11.1971. Säätiön perustivat Lapinlahden kunta, Lapinlahti-Seura ry ja seuraavat 24 yksityishenkilöä: Kauko Breilin, Alli Halonen, Aune Halonen, Kaarina Halonen, Tamara Halonen, Aimo Hiltunen, Kauko Hirvonen, Ilmari Hyvärinen, Erkki Janhunen, Otto Jääskeläinen, Lauri Kaasinen, Pertti Kalsi, Oskari Karvonen, Veikko Linkoneva, Olavi Martikainen, Jussi Pajula, Seppo Porthan, Kalle Rautiainen, Jaakko Rautukoski, Olli Rönkä, K.E. Sarasto, Ahti Sonninen, Hilkka Sopanen ja Matti Tuovinen. Myös Suomen Kulttuurirahasto auttoi Museosäätiötä alkutaipaleelle.

Halosten Museosäätiön perustamisen 50-vuotisjuhlapäivää muistetaan verkkotapahtumana. Taidemuseo Eemilin sosiaalisen median kanavissa julkaistaan arkistofilmi, jossa nähdään Lapinlahden taidekeskuksen peruskiven muuraaminen. Halosten Museosäätiön juhlavuotta muistetaan myös 11.12.2021 klo 11-15 Hämärissä-tapahtuman yhteydessä.

Share This