Seisova nainen

Eemil Halonen

Eemil Halosen kokoelma

Valmistusvuosi: 1909

Materiaali: kipsi

Kuvaus

Seisova nainen on osa kuuden veistoksen ryhmää, jonka Eemil Halonen toteutti Viipuriin kauppaneuvos Juho Lallukan uuden kauppahuoneen julkisivun kaunistukseksi. Halonen teki kuusi suurta, voimakkaasti tyyliteltyä veistosta punagraniitista. Ne sijoitettiin liiketalon pihaa reunustavan korkean rauta-aidan kivipylväiden päälle.
Eemil Halosta on pidetty graniittiveiston edelläkävijöitä Suomessa. Lallukan liiketalon julkisivuveistokset olivat ensimmäisiä vapaasti tehtyjä graniittiveistoksia Suomessa. Lallukan liiketalon punagraniittisissa veistoksissa on vaikutteita egyptiläis-assyrialaisesta taiteesta, johon Eemil Halonen oli tutustunut ja josta hän oli innostunut ensimmäisellä Pariisin-matkallaan. Kansallisromantiikkaa edustavat arkkitehdit suosivat erityisesti 1800–1900-luvun vaihteen tienoilla kotimaisten kivilajien ja veistotaiteen käyttöä osana arkkitehtuuria.

Lähteet

Voutilainen, Heli-Maija 1991, Kansankuvaaja ja idealistisen kauneuden esittäjä. Kuvanveistäjä Eemil Halosen elämästä ja tuotannosta 1896–1919, Jyväskylän yliopiston taidehistorian laitoksen julkaisuja 4, Jyväskylän yliopisto, Jyväskylä.
Share This