Yläsavolaiset kuvataiteilijat

Kuvataidetta ylä-savosta – halosen taiteilijasuvun juurilla

Yläsavolaiset kuvataiteilijat -sivusto on verkkojulkaisu, jota ei päivitetä. Tiedot ovat vuodelta 2006.

Taiteesta väriä elämään!

Lapinlahtelaisen Halosen taiteilijasuvun kuvataiteilijat ovat yläsavolaisen kuvataiteen keskiössä. Suvun monipuolisuus taiteiden saralla ilmenee niin kuvataiteissa, musiikissa, teatteritaiteessa, taidokkaassa sanankäytössä kuin kädentaidoissa. Yksistään kuvataiteilijoita kuuluu sukuun useita. Ensimmäisenä Halosen suvusta lähti taiteilijauralle taidemaalari Pekka Halonen (1865-1933) 1880-luvun loppupuolella. Seuraavina vuosikymmeninä hänen innoittaminaan kuvataidetta opiskelivat veli, rakennusmestari, taidemaalari Antti Halonen (1870-1945) ja serkku, kuvanveistäjä Eemil Halonen (1875-1950). Myöhemmin vielä serkut, taidevalaja, kuvanveistäjä Arttu Halonen (1885-1965) ja näyttelijä, taidemaalari Kalle Halonen (1899-1947) löysivät kuvataiteet elämäänsä. Tänä päivänä työskenteleviä Halosen taiteilijasuvun kuvataiteilijoita ovat muun muassa kaksoisveljekset, kuvanveistäjät Paavo ja Olli Halonen (s. 1950).

Halosen taiteilijasuku on ollut luomassa vakaata ja aitoa perustaa kuvataiteilijoiden työskentelylle Ylä-Savossa. Alueen kuvataiteilijoiden joukko on Halosen taiteilijasuvun tapaan monipuolinen, ja osaavia ammattilaisia löytyy kaikilta kuvataiteen saroilta. Kuvataiteiden pääpaino on kuitenkin edelleen perinteisissä taiteenlajeissa, kuvanveistossa, maalaustaiteessa ja grafiikassa, vaikka nykypolven taiteilijat ovatkin ottaneet uudet ilmaisumuodot, menetelmät ja materiaalit käyttöönsä. Ylä-Savon kuvataiteiden opetus tarjoaa sekä ammatillista että elämää maustavaa koulutusta. Monipuolinen yhdistystoiminta taas tarjoaa tukea kuvataiteilijan ja harrastajan arkeen. Kansalaisopistojen ja Portaanpään kristillisen opiston lisäksi opetusta tarjoavat Ylä-Savossa toimivat kuvataideyhdistykset: Iisalmen Seudun Kuvataideseura, Savolaiset Puutaiteilijat, Taideseura Art Aktuaali ja Taideyhdistys Pallas. Opettajina ovat toimineet ammattitaiteilijat, kuten Pauli Martikainen (s. 1937), Osmo Monto (s. 1938) ja Seppo Kääriäinen (s. 1950).

Halosten Museosäätiön tehtävänä on harjoittaa museotoimintaa, edistää toimialueellaan Ylä-Savossa taiteen harrastusta ja vaalia Halosen taiteilijasuvun taidetta. Näillä sivuilla esiteltävät kuvataiteilijat ovat joko syntyneet ja varttuneet Ylä-Savossa tai toimineet kuvataiteilijoina Ylä-Savon alueella. Esiteltävät taideteokset kuuluvat Halosten Museosäätiön kokoelmiin.

Verkkojulkaisun artikkelit ovat näyttelyjulkaisusta Halosten Museosäätiö 35 vuotta, toimittaneet Ulla Bovellan ja Riitta Mäki. Halosten Museosäätiön julkaisuja 2/2006. Halosten Museosäätiö, Lapinlahti.

Museonjohtaja Riitta Mäki (nyk. Marin), 2006

SEURAA EEMILIÄ SOMESSA

TAIDEMUSEO EEMIL | Suistamontie 3, 73100 LAPINLAHTI
puhelin 040 187 2678 | sähköposti info@eemil.fi

Share This