Jaakko Rönkkö

Taidemaalari, taidegraafikko

s. 4.8.1947, Vieremä
Asuu ja työskentelee Kuopiossa

Vieremältä kotoisin oleva Jaakko Rönkkö valmistui Lahden taidekoulusta vuonna 1976, minkä jälkeen hän jatkoi taideopintojaan Repin-instituutissa Neuvostoliitossa vuoteen 1979. Instituutissa opiskelu oli perusteellista ihmisen anatomian opiskelua, piirtämistä ja muotokuvamaalausta, mikä loi vakaan pohjan Rönkön vahvalle piirustustaidolle.

Rönkön taiteen muutokset ovat olleet määrätietoista taiteellisen idean työstämistä, jonka jatkuvuus on muodostanut taiteilijan tuotannon rikkaan kokonaisuuden. Varhaisvaiheessa kannattamansa realismin kautta hän eteni geometriseen ilmaisuun ja siitä edelleen sarjallisuuden kautta tarinoiden välittäjäksi. Rönkölle itselleen taiteen tekeminen on ollut ongelmien ratkaisua ja toisaalta elämystä, jossa maailma ja yksilö ovat yhtä.

Rönkön taiteen lähtökohta on todellisuudessa. Hän kertoo uudempien teostensa olevan laajasti käsitettynä luontokuvia. Ne ovat itsenäisiä, värillisiä ja valöörisiä tapahtumia, joissa tärkeää on katsominen ja teoksen sisäinen järjestys. Hänelle näiden teosten tekeminen on silta unohdettuun ja muistettuun.

Mellakka-teos liittyy taiteilijan realismin kauteen, jolloin hän teki lähinnä figuurin eri versioita. Se kuuluu useamman teokseen sarjaan, jossa käsitellään väkivallan teemaa, sotaa ja vallankumousta. Sarjan teokset toimivat lopulta myös rajatyönä Rönkön siirtyessä vielä figuratiivisesta kuvauksesta abstraktimpaan suuntaan.


Kirjoittanut Riitta Mäki, 2006

Mellakka

1981
rasvaliitu ja guassi
60 x 45

Halosten Museosäätiön kokoelmat
Hankittu vuonna 1981

Teoksen valokuva:
Olli Lähdesmäki

SEURAA EEMILIÄ SOMESSA

TAIDEMUSEO EEMIL | Suistamontie 3, 73100 LAPINLAHTI
puhelin 040 187 2678 | sähköposti info@eemil.fi

Share This