TAITEILIJAT
EINO AHONEN
ANITA ERMALA
antti halonen
eemil halonen
kalle halonen
olli halonen
paavo halonen
pekka halonen
juha järveläinen
kaarina kaikkonen
juha koponen
seppo kääriäinen
hannu lukin
pauli martikainen
osmo monto
osmo nissinen
aarne paldanius
ulla remes
helena rytkönen
jaakko rönkkö
tuomo saali
kirsi siponen
mikko valtonen
kalle vimpari
arto väisänen
Kirsi Siponen
Kuvanveistäjä
s. 1.2.1969, Lapinlahti
Asuu ja työskentelee Lapinlahdella
Lapinlahtelaissyntyinen Kirsi Siponen on tehnyt taidetta aina. Lapsuudessa äidin mennessä lypsylle pieni lettipää lähti mukaan navettaan piirtämään lehmiä. Kokeiltuaan piirustuksen lisäksi myös maalausta ja kuvanveistoa hän on havainnut kuvanveiston olevan mielekkäin ja luontevin tekemisen muoto, jota työskentely taidevalajana tukee.
Siponen opiskeli metalliseppä-artesaaniksi Petäjäveden ja Mikkelin Käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksissa sekä pätevöityi taidevalajaksi oppisopimuksella lapinlahtelaisessa taidevalimossa. Kuvanveistäjänä hän on itseoppinut.
Siposelle käsillä tekeminen on elämäntapa ja taiteen tekeminen elämän mittainen kokeilu. Taiteellinen työskentely vaatii rauhallisen ympäristön: oman tilan ja aikaa. Hän uskoo, että naistaiteilijoiden on mieskollegoitaan hankalampaa sovittaa työn, kodin ja perheen asettamat vaatimukset toimivaksi kokonaisuudeksi. Siposen mielestä taiteilijasta täytyy löytyä paitsi sitkeyttä ja tahtoa myös kykyä nähdä perheen, työn ja taiteen tekemisen muodostama kokonaisuus rikkautena.
Veistoksensa Siponen tekee yleensä savesta, mutta hän käyttää myös muita materiaaleja, kuten vahaa ja kipsiä. Valmiit teokset valetaan pronssiin. Teostensa aiheet hän löytää muun muassa omasta elämästään: lapsuuden muistoista, ihmissuhteista, omista lapsista ja eläinystävistään. Erityisesti kotitilan tutut lehmät ovat lähellä hänen sydäntään. Toisinaan valokuvat toimivat inspiraation herättäjänä. Tällöin Siponen muuttaa kameran ikuistaman hetken veistokseksi.
Laiha lohtu -teos on lapsuusmuisto ja kuvaa tapahtumaa kesäisellä laitumella. Lehmissä, kuten ihmisissäkin, on erilaisia persoonia. Toiset ovat maskuliinisempia, toiset feminiinisempiä. Laitumella ollessaan ne muodostavat kumppanuussuhteita. Teoksessa lehmä lohduttaa "härillään" olevaa kumppaniaan.
Kirjoittanut Elina Hakala, 2006
Laiha lohtu
2003pronssi 1/1
korkeus 17 cm
Halosten Museosäätiön kokoelmat
Hankittu vuonna 2003
Teoksen valokuva:
Olli Lähdesmäki