Kirsi Siponen

Kuvanveistäjä

s. 1.2.1969, Lapinlahti
Asuu ja työskentelee Lapinlahdella

Lapinlahtelaissyntyinen Kirsi Siponen on tehnyt taidetta aina. Lapsuudessa äidin mennessä lypsylle pieni lettipää lähti mukaan navettaan piirtämään lehmiä. Kokeiltuaan piirustuksen lisäksi myös maalausta ja kuvanveistoa hän on havainnut kuvanveiston olevan mielekkäin ja luontevin tekemisen muoto, jota työskentely taidevalajana tukee.

Siponen opiskeli metalliseppä-artesaaniksi Petäjäveden ja Mikkelin Käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksissa sekä pätevöityi taidevalajaksi oppisopimuksella lapinlahtelaisessa taidevalimossa. Kuvanveistäjänä hän on itseoppinut.

Siposelle käsillä tekeminen on elämäntapa ja taiteen tekeminen elämän mittainen kokeilu. Taiteellinen työskentely vaatii rauhallisen ympäristön: oman tilan ja aikaa. Hän uskoo, että naistaiteilijoiden on mieskollegoitaan hankalampaa sovittaa työn, kodin ja perheen asettamat vaatimukset toimivaksi kokonaisuudeksi. Siposen mielestä taiteilijasta täytyy löytyä paitsi sitkeyttä ja tahtoa myös kykyä nähdä perheen, työn ja taiteen tekemisen muodostama kokonaisuus rikkautena.

Veistoksensa Siponen tekee yleensä savesta, mutta hän käyttää myös muita materiaaleja, kuten vahaa ja kipsiä. Valmiit teokset valetaan pronssiin. Teostensa aiheet hän löytää muun muassa omasta elämästään: lapsuuden muistoista, ihmissuhteista, omista lapsista ja eläinystävistään. Erityisesti kotitilan tutut lehmät ovat lähellä hänen sydäntään. Toisinaan valokuvat toimivat inspiraation herättäjänä. Tällöin Siponen muuttaa kameran ikuistaman hetken veistokseksi.

Laiha lohtu -teos on lapsuusmuisto ja kuvaa tapahtumaa kesäisellä laitumella. Lehmissä, kuten ihmisissäkin, on erilaisia persoonia. Toiset ovat maskuliinisempia, toiset feminiinisempiä. Laitumella ollessaan ne muodostavat kumppanuussuhteita. Teoksessa lehmä lohduttaa "härillään" olevaa kumppaniaan.


Kirjoittanut Elina Hakala, 2006

Laiha lohtu

2003
pronssi 1/1
korkeus 17 cm

Halosten Museosäätiön kokoelmat
Hankittu vuonna 2003

Teoksen valokuva:
Olli Lähdesmäki

SEURAA EEMILIÄ SOMESSA

TAIDEMUSEO EEMIL | Suistamontie 3, 73100 LAPINLAHTI
puhelin 040 187 2678 | sähköposti info@eemil.fi

Share This