Olli Halonen

Kuvanveistäjä

s. 7.9.1950, Helsinki
Asuu ja työskentelee Lapinlahdella

Olli Halonen kertoo, että kesätyöt taidevalimolla alkoivat jo pikkupoikana isän, Eljas Halosen johtamassa taidevalimossa. Taidevalajaksi hän valmistui setänsä, valimomestari Pekka Halosen kisälliopissa. Lopullisen sysäyksen kuvanveistäjäuralle hän sai aloittaessaan opinnot kaksoisveljensä, kuvanveistäjä Paavo Halosen pitämässä kansalaisopiston veistopiirissä vuonna 1977.

Kuvanveistäjänä Halonen on itseoppinut. Taitojaan hän on täydentänyt Itäisten läänien kuvataidetoimikunnan järjestämillä ammattitaiteilijoiden jatkokoulutuskursseilla. Hän on myös saanut veljeltään veistotyöhön liittyvää tukea ja kritiikkiä. Vapaana taiteilijana hän on toiminut vuodesta 1979. Taiteilijatoiminnan ohessa hän on valanut muiden kuvanveistäjien teoksia pronssiin omassa valimossaan vuosina 1980-94. Lisäksi hän on opettanut kuvanveistoa ja taidevalua eri oppilaitoksissa ja kansalaisopistoissa.

Haloselle taiteen tekeminen ja oman tyylin löytäminen ovat syntyneet kokemuksen kautta. Kuvanveistotaiteen kanssa hän on ollut kosketuksissa jo aivan pienestä pitäen ja tässä mielessä hän on tuntenut isän merkityksen vahvaksi. Kuvanveistäjänä Halonen on kokeileva, ilman tyylisidonnaisuuksia. Työssään hän heijastaa itseään ja sisäisiä tuntojaan, jolloin taide muodostuu omakuvaksi. Useimmiten veistokset saavat alkumuodon taiteilijan mielessä hänen kulkiessaan luonnossa. Lopullisen, pronssisen muodon ne saavat tekemisen myötä.

Pronssinen Amatsoni-veistos vuodelta 1986 kuvaa Halosen usein käyttämää aihetta, naista. Teoksen perustana on taru, jonka mukaan amatsonit leikkasivat pois toisen rintansa voidakseen helpommin käyttää asetta. Teoksen asento on jännittynyt, kuten jousella ampumaan valmistautuvan naissoturin. Halosen mukaan nainen on aina kiinnostava ja kuvauksen arvoinen. Erityisesti hän on käsitellyt aihetta vapaassa veistotuotannossaan. Hän on myös sovittanut naisaiheen julkisiin teoksiinsa, kuten Lapinlahden taidekadulla sijaitsevissa pronssiveistoksissa Valusuppilo, 1993-94, ja Tähystäjä, 1995-96.


Kirjoittanut Riitta Mäki, 2006

Amatsoni

1986
pronssi
korkeus 160 cm

Halosten Museosäätiön kokoelmat
Ostettu vuonna 1987

Teoksen valokuva:
Olli Lähdesmäki

SEURAA EEMILIÄ SOMESSA

TAIDEMUSEO EEMIL | Suistamontie 3, 73100 LAPINLAHTI
puhelin 040 187 2678 | sähköposti info@eemil.fi

Share This