Pauli Martikainen

Taidemaalari, kuvataiteilija

s. 11.10.1937, Lapinlahti
Asuu ja työskentelee Lapinlahdella

Pauli Martikainen aloitti taitelijauransa Lappeenrannan taiteenystävien piirustuskoulussa, josta hän jatkoi Suomen Taideakatemian kouluun. Taidemaalariksi hän valmistui vuonna 1970. Hän on tehnyt pitkän työuran sekä taidemaalarina ja kuvataideopettajana että Halosten Museosäätiön taiteellisena asiantuntijana ja näyttelyarkkitehtinä.

Martikainen on piirtänyt aina, mutta ennen kaikkea hänet tunnetaan taidemaalarina. Aiemmin pelkistävään tyyliin maisemaa maalanneen taiteilijan tuotannon lähtökohdaksi on tullut rakenteellisuus, jossa muodot rikotaan ja maalataan pois. Martikaisen mukaan on tärkeää, että teokseen osaa jättää olennaisen, jolloin maalaukseen jää viiva ja luja runko. Hänen kuvauksensa aiheena voi olla puu, maisema tai figuuri. Teoksiin siirtyvät luonnossa esiintyvät kontrasti-ilmiöt ja jälkikuvat sekä värien hehku ja sävyt. "Oleellista on miten sen kaiken oivaltaa maalatessa. Kaikkea ei tehdä, vaan se on jo olemassa", Martikainen toteaa.

Martikainen on maalannut pääasiassa öljy- ja akryyliväreillä. Nopeasti kuivuvien akryylivärien käyttö sopii paremmin hänen spontaaniin työskentelytapaansa. Teoksen valmistuminen vie kuitenkin yleensä aikaa. Vaikka siveltimenveto on nopea, niin ajatusprosessi kestää kauan.

Vertikaalisommitelma-maalaus vuodelta 1991 sai ensiesiintymisensä Lapinlahden taidemuseossa tuoreeltaan. Maalaus valmistui museon näyttelytilassa samaan aikaan, kun rakennettiin taiteilijoiden Sakari Marila, Pauli Martikainen, Oiva Meriläinen, Jaakko Salmi, Anneli Sipiläinen ja Henry Wuorila-Stenberg ryhmänäyttelyä. Vertikaalisommitelmassa aihe on näin muutamassa hetkessä siirtynyt mielen kautta kankaalle ehyenä, oleellisen säilyttäen.


Kirjoittanut Riitta Mäki, 2006

Vertikaalisommitelma

1991
öljyväri kankaalle
175 x 107

Halosten Museosäätiön kokoelmat
Ostettu vuonna 1991

Teoksen valokuva:
Olli Lähdesmäki

SEURAA EEMILIÄ SOMESSA

TAIDEMUSEO EEMIL | Suistamontie 3, 73100 LAPINLAHTI
puhelin 040 187 2678 | sähköposti info@eemil.fi

Share This