Kaarina Kaikkonen

Kuvanveistäjä, kuvataiteilija

s. 28.3.1952, Iisalmi
Asuu ja työskentelee Helsingissä

Pikkutakkiteoksistaan tunnettu Kaarina Kaikkonen aloitti uransa taidemaalarina. Opiskeltuaan ensin lääketieteellistä fysiikkaa Kuopion yliopistossa hän siirtyi Kuvataideakatemiaan ja valmistui sen maalausosastolta 1982. Tämän jälkeen hän on pitänyt lukuisia yksityisnäyttelyitä sekä osallistunut yhteis- ja ryhmänäyttelyihin niin Suomessa kuin ulkomaillakin ja tehnyt useita julkisia tilaustöitä. Hänet on palkittu muun muassa Kuvataiteen valtionpalkinnolla 1989 ja Taiteen Suomi -palkinnolla 2001. Lisäksi hän opettaa Taideteollisessa korkeakoulussa.

Jo varhain veistoksiin ja installaatioihin viehättynyt Kaikkonen esitteli ensimmäiset pikkutakkiteoksensa Amerin galleriassa vuonna 1988. Myöhemmin erilaisista arjen materiaaleista tehtyjä teoksia on nähty museoissa ja gallerioissa, mutta myös keskellä luontoa tai kaupunkimaisemaa. Teosten materiaalit kuvaavat ihmisenä olemista yleensä, mutta henkilökohtaisella tasolla materiaalit viittaavat Kaikkosen vanhempiin: pikkutakit isään ja korkokengät äitiin. Usein teosten nimet liittyvät tiehen, polun etsimiseen ja lentämiseen. Myös kuolemaan liittyvä symboliikka on teoksissa usein läsnä.

Kaarina Kaikkosesta piirtäminen ja maalaaminen ei ole tuntunut riittävän haasteelliselta, hän ei ole tuntenut voivansa ilmaista tuntojaan näiden turhan kevyiltä tuntuvien tekniikoiden avulla. Vaikka piirroksia on silloin tällöin ollut esillä näyttelyissäkin, hän ei ole halunnut tulla esille piirtäjänä. Hän kaipaa enemmän fyysisyyttä ja haastetta, tunnetta siitä että joutuu todella tekemään töitä ennen teoksen valmistumista. Sen sijaan piirtäminen on Kaikkoselle hauskanpitoa ja irrottelua.

Kylmän lintu kuuluu sarjaan lintupiirroksia, joita hän on vuosikymmenten kuluessa silloin tällöin tehnyt. Lintupiirrokset ovat jonkinlaisia välittömiä tunteenpurkauksia, jotka syntyvät selkäytimestä ilman etukäteissuunnittelua. Piirtämiselle otollinen mielentila syntyy silloin, kun Kaikkonen kokee olevansa kuin lapsi, avoimessa tilassa. Kaikkosen lintuhahmot ovat persoonallisuuksia ja eräänlaisia leikillisiä omakuvia. Teos ja nimi yhdessä kuvaavat taiteilijan senhetkistä mielentilaa ja tunnelmaa.


Kirjoittanut Marianne Lehtinen, 2006

Kylmän lintu (kukko)

1992
tussilaveeraus
109 x 81

Halosten Museosäätiön kokoelmat
Ostettu vuonna 2001

Teoksen valokuva:
Olli Lähdesmäki

SEURAA EEMILIÄ SOMESSA

TAIDEMUSEO EEMIL | Suistamontie 3, 73100 LAPINLAHTI
puhelin 040 187 2678 | sähköposti info@eemil.fi

Share This