TAITEILIJAT
EINO AHONEN
ANITA ERMALA
antti halonen
eemil halonen
kalle halonen
olli halonen
paavo halonen
pekka halonen
juha järveläinen
kaarina kaikkonen
juha koponen
seppo kääriäinen
hannu lukin
pauli martikainen
osmo monto
osmo nissinen
aarne paldanius
ulla remes
helena rytkönen
jaakko rönkkö
tuomo saali
kirsi siponen
mikko valtonen
kalle vimpari
arto väisänen
Hannu Lukin
Taidemaalari, kuvataiteilija
s. 23.10.1963, Keitele
Asuu ja työskentelee Limingassa
Hannu Lukin on kotoisin Savosta, Keiteleeltä, mutta hänen sukunsa on lähtöisin Luhkulansaaresta Laatokan Karjalasta. Hän kertookin viettäneensä lapsuutensa karjalaismummojen kanssa, jotka huolehtivat perheen kolmesta pojasta vanhempien ollessa työssä. Opintonsa Lukin suoritti Limingan taidekoulussa vuosina 1980-82 ja Kuvataideakatemiassa vuosina 1982-86. Taiteilijana hän debytoi Kuopiossa vuonna 1981.
Lukin muistelee Limingan taidekoulussa vietettyjen vuosien olleen elämänsä parasta aikaa. Niinpä hän myöhemmin vuonna 1991 jälleen palasi Liminkaan, mutta tällä kertaa maalauksenopettajan tehtäviin. Opetustyön ja oman taiteellisen työn välillä on kuitenkin ajankäytön ristiriita. Ongelman Lukin on ratkaissut matkustamalla vuosittain maalaamaan Eurooppaan tai rakastamansa aurinkoisen Välimeren maisemiin.
Lukinille maalaamisessa on tärkeää läsnäolo, sillä hän työskentelee nopeasti pyrkien hetken havaintoihin, ja ajatukset, jotka syntyvät tämän prosessin aikana, jäävät myös lopulliseen teokseen. Hänen teoksissaan löytävät kuvauksensa erilaiset ihmiset uhkeista naisista väsyneisiin työläisiin ja maisemat aukeasta lakeudesta veistokselliseen vuoristoon.
Lukinin jokaiseen teokseen liittyy tarina, jota kuva jää kertomaan. Veistäjä-maalaus vuodelta 1986 on taiteilijan omakuva. Lukin on ollut lapsesta lähtien kiinnostunut veistämisestä. Veistäminen näkyy myös hänen öljyvärimaalauksissaan, joissa korostuu muoto ja väri, joka on lyöty kankaaseen kuin taltalla iskien.
Kirjoittanut Riitta Mäki, 2006
Veistäjä
1986öljyväri kankaalle
115 x 94
Halosten Museosäätiön kokoelmat
Ostettu vuonna 1986
Teoksen valokuva:
Olli Lähdesmäki