Hannu Lukin

Taidemaalari, kuvataiteilija

s. 23.10.1963, Keitele
Asuu ja työskentelee Limingassa

Hannu Lukin on kotoisin Savosta, Keiteleeltä, mutta hänen sukunsa on lähtöisin Luhkulansaaresta Laatokan Karjalasta. Hän kertookin viettäneensä lapsuutensa karjalaismummojen kanssa, jotka huolehtivat perheen kolmesta pojasta vanhempien ollessa työssä. Opintonsa Lukin suoritti Limingan taidekoulussa vuosina 1980-82 ja Kuvataideakatemiassa vuosina 1982-86. Taiteilijana hän debytoi Kuopiossa vuonna 1981.

Lukin muistelee Limingan taidekoulussa vietettyjen vuosien olleen elämänsä parasta aikaa. Niinpä hän myöhemmin vuonna 1991 jälleen palasi Liminkaan, mutta tällä kertaa maalauksenopettajan tehtäviin. Opetustyön ja oman taiteellisen työn välillä on kuitenkin ajankäytön ristiriita. Ongelman Lukin on ratkaissut matkustamalla vuosittain maalaamaan Eurooppaan tai rakastamansa aurinkoisen Välimeren maisemiin.

Lukinille maalaamisessa on tärkeää läsnäolo, sillä hän työskentelee nopeasti pyrkien hetken havaintoihin, ja ajatukset, jotka syntyvät tämän prosessin aikana, jäävät myös lopulliseen teokseen. Hänen teoksissaan löytävät kuvauksensa erilaiset ihmiset uhkeista naisista väsyneisiin työläisiin ja maisemat aukeasta lakeudesta veistokselliseen vuoristoon.

Lukinin jokaiseen teokseen liittyy tarina, jota kuva jää kertomaan. Veistäjä-maalaus vuodelta 1986 on taiteilijan omakuva. Lukin on ollut lapsesta lähtien kiinnostunut veistämisestä. Veistäminen näkyy myös hänen öljyvärimaalauksissaan, joissa korostuu muoto ja väri, joka on lyöty kankaaseen kuin taltalla iskien.


Kirjoittanut Riitta Mäki, 2006

Veistäjä

1986
öljyväri kankaalle
115 x 94

Halosten Museosäätiön kokoelmat
Ostettu vuonna 1986

Teoksen valokuva:
Olli Lähdesmäki

SEURAA EEMILIÄ SOMESSA

TAIDEMUSEO EEMIL | Suistamontie 3, 73100 LAPINLAHTI
puhelin 040 187 2678 | sähköposti info@eemil.fi

Share This