TAITEILIJAT
EINO AHONEN
ANITA ERMALA
antti halonen
eemil halonen
kalle halonen
olli halonen
paavo halonen
pekka halonen
juha järveläinen
kaarina kaikkonen
juha koponen
seppo kääriäinen
hannu lukin
pauli martikainen
osmo monto
osmo nissinen
aarne paldanius
ulla remes
helena rytkönen
jaakko rönkkö
tuomo saali
kirsi siponen
mikko valtonen
kalle vimpari
arto väisänen
Paavo Halonen
Kuvanveistäjä, kuvataiteilija
s. 7.9.1950, Helsinki
Asuu ja työskentelee Tervolassa
Paavo Halonen on viettänyt lapsuutensa Lapinlahdella, jonne perhe muutti vuonna 1954. Syynä muuttoon oli perheen isän, taidevalaja Eljas Halosen päätös jatkaa Lapinlahden taidevalimotoimintaa. Paavo Halonen aloitti myös oman uransa taidevalajana. Taidevalajan kisälliopinnot hän aloitti vuonna 1962, vain 12-vuotiaana. Taidevalajana hän työskenteli vuoteen 1970.
Halonen opiskeli ensin Taideteollisessa ammattikoulussa, minkä jälkeen hän jatkoi kuvanveisto-opintojaan Suomen Taideakatemian koulussa. Kuvanveistäjäksi hän valmistui vuonna 1978. Kuvanveistäjäksi ryhtyminen oli pitkän pohdinnan tulosta. Halonen näki lapsuudessaan niin monenlaisia taiteilijakohtaloita, ettei hän elätellyt ammatin suhteen romanttisia unelmia. Päätoimisena kuvanveistäjänä hän toimi vuoteen 1992 asti, ja sen jälkeen hän on työskennellyt oman taiteellisen työnsä lisäksi taideaineiden opettajana.
Halonen on tehnyt useita julkisia veistoksia 1980-luvulta lähtien. Julkisten veistosten materiaalina hän on käyttänyt pääasiassa kiveä, mutta pienoisveistoksissaan hän on pysytellyt metallissa, perinteisessä pronssissa ja uudemmissa töissään silumiinissa. Veistoksensa hän valaa itse, sillä hänellä on valutyössä tarvittavaa kokemuksen tuomaa varmuutta. Hän pitää tärkeänä mahdollisuutta olla itse mukana ja tehdä tarvittavia muutoksia työn kaikissa vaiheissa.
Halonen veistää yleensä figuureja, erityisesti ihmisaiheita, joiden tekemisessä häntä kiehtoo liikkeen tavoittaminen. Näissä veistoksissa hänen pyrkimyksenään on ilmentää myös ihmisen henkisiä ominaisuuksia. Halosen vapaita aiheita ovat lisäksi ihmisen elämän ja historian kuvaukset. Aiempien veistosten plastisuus on vähitellen vaihtunut yksinkertaisempaan, vain muutamalla viivalla tehdyn figuurin kuvaukseen.
Pääsiäinen-veistos on Halosen vapaa työ. Teoksen aihevalinta välittää taiteilijan näkemystä maailman raadollisuudesta ja hyvien asioiden väärinkäytöstä. Veistoksessa Kristuksen rujo figuuri sekä voimakas pintarakenne henkivät melankolista ironiaa, kun ihminen tuhoaa itse itseään.
Kirjoittanut Riitta Mäki, 2006
Pääsiäinen
1985pronssi
korkeus 85 cm
Halosten Museosäätiön kokoelmat
Ostettu vuonna 1990
Teoksen valokuva:
Olli Lähdesmäki