Tuomo Saali

Taidemaalari, kuvataiteilija, taidegraafikko

s. 10.1.1957, Helsinki
Asuu ja työskentelee Helsingissä

Pielavedeltä kotoisin olevan Tuomo Saalin eteneminen kuvataiteilijan ammattiin on ollut määrätietoista. Valmistuttuaan Savonlinnan taidelukiosta vuonna 1977 hän jatkoi opintojaan vuoden ajan Oriveden opiston kuvataidelinjalla, josta hän siirtyi vuodeksi Lahden taidekouluun. Suomen Taideakatemian kouluun hän kirjoittautui vuonna 1979, samana vuotena kun hän debytoi taiteilijana. Taideakatemian koulusta valmistuttuaan on myös taiteen opetustyö tullut hänelle tutuksi. Hän on toiminut öljyvärimaalauksen ja litografian opettajana Taideteollisen korkeakoulun visuaalisen kulttuurin osastolla vuodesta 1986.

Saali käyttää työvälineinään kaikkea mahdollista lyijykynän ja öljyvärin välillä aina elävästä mallista asetelmiin ja valmiisiin kuviin. Hän kertoo kuvaavansa maailmaa, jota ei ole olemassa, ikään kuin hän haluaisi siirtää itsensä ajatuksissaan parempaan paikkaan. Maalaamisesta hän on itse todennut sen olevan ajatuksien tallentamista, välttämätön osa, jota ilman hän ei pysyisi koossa.

Taiteilijana Saalia on kuvattu valon lähettilääksi, jonka teosten valoisuus häkellyttää katsojan. Väri on hänen tärkein elementtinsä. Taidemaalari Hannu Sillanpään mukaan Saali yhdistelee värejä herkällä kosketuksella aiheen ja värin säilyttäessä keskinäisen tasapainonsa. Saali on perinnetietoinen taiteilija, joka pitää linjansa puhtaana.

Saalin teoksissa esiintyy usein yksi tai useampi ihmishahmo, kuten Neljän kopla -litografiassa. Teos on valmistunut hänen viimeisenä opiskeluvuotenaan Suomen Taideakatemian koulussa. Aihe on syntynyt takautuvasti Saalin omasta lapsuudesta, jolloin hän piirsi paljon sarjakuvia. Monet hänen varhaisemmista sommitelmistaan ovat myös saaneet alkunsa elokuvamaailmasta.


Kirjoittanut Riitta Mäki, 2006

Neljän kopla

1983
litografia
53 x 70,5

Halosten Museosäätiön kokoelmat
Hankittu vuonna 1987

Teoksen valokuva:
Olli Lähdesmäki

SEURAA EEMILIÄ SOMESSA

TAIDEMUSEO EEMIL | Suistamontie 3, 73100 LAPINLAHTI
puhelin 040 187 2678 | sähköposti info@eemil.fi

Share This