Kalle Vimpari

Taidemaalari

s. 7.5.1938, Kajaanin maalaiskunta
Asuu ja työskentelee Iisalmessa

Vimpari aloitti taideopintonsa vuonna 1973 taiteilija Osmo Monton johdolla Iisalmen kansalaisopistossa tekemällä grafiikkaa, linoleikkauksia ja puupiirroksia. Vuodesta 1985 hän on keskittynyt öljyvärimaalaukseen. Vimpari on myös itse opettanut noin viiden vuoden ajan Iisalmen työttömien kuvataidepiirissä.

Vimparin teokset ovat yleensä suurikokoisia ja hänen maalaustapansa intensiivinen. Teokset valmistuvat nopeasti, päivässä tai kahdessa. Teokset ovat muistikuvia, hän ei käytä luonnoksia apuna eikä maalaa mallista. Tyylillisesti Vimpari edustaa ekspressionismia. Värit ovat puhtaita ja voimakkaita, ja vahvat siveltimenvedot ovat selvästi näkyvissä. Hän kertoo työskentelymenetelmiinsä kuuluvan niin sanotun jälkilaveerauksen ja parsinnan, joilla hän yksinkertaistaa teoksen muotokieltä ja karsii pois turhia yksityiskohtia. Hän maalaa yleensä työhuoneellaan mutta toisinaan myös ulkona. Tekeminen ei kysy tilaa silloin, kun on halu tehdä.

Vimpari kuvaa etupäässä ihmisiä, kuten värikkäisiin vaatteisiin pukeutuneita lapsia. Teostensa aiheet hän saa omista kokemuksistaan, nuoruusmuistoista ja luonnosta. Hän pitää onnistuneena teosta, jossa on tavoittanut jotain herkkää, joka välittyy teoksesta katsojalle.

Nuori nainen -teos vuodelta 1986 kuvaa istuvaa, pään polviinsa painanutta naista. Vimpari on tehnyt useita istuvaa ihmishahmoa kuvaavia teoksia, sillä näiden hahmojen kolmiomuoto kiehtoo häntä. Myös värivoimainen Nuori nainen -maalaus on rakennettu kolmiomuotoon.


Kirjoittanut Elina Hakala, 2006

Nuori nainen

1986
öljyväri kankaalle
100 x 85

Halosten Museosäätiön kokoelmat
Ostettu vuonna 1986

Teoksen valokuva:
Olli Lähdesmäki

SEURAA EEMILIÄ SOMESSA

TAIDEMUSEO EEMIL | Suistamontie 3, 73100 LAPINLAHTI
puhelin 040 187 2678 | sähköposti info@eemil.fi

Share This