Sunnuntaina 23. huhtikuuta Taidemuseo Eemilissä voi tutustua taidemuseon toimintaan pintaa syvemmältä. Pitkin iltapäivää järjestetään asiantuntijoiden vetämiä opastuksia.

Halosten Museosäätiöllä on omistuksessaan laaja ja monipuolinen kuvanveistäjä Eemil Halosen taiteen kokoelma. Tutkija Jaana Luttinen johdattaa kuulijansa Taiteilijan tie -kokoelmanäyttelyyn, jossa on esillä lähes 80 veistosta Eemil Halosen pitkän taiteilijauran varrelta. Köyhän maalaispojan uranvalinta ei ollut helppo, mutta hän oli ensimmäisiä talonpoikaistaustaisia taidekoulutuksen saaneita kuvanveistäjiä maassamme. Jaana Luttisen vetämällä opastuskierroksella tutustutaan Eemil Halosen elämään ja teosten taustatarinoihin.

Eemil Halonen elvytti perinteistä puunveistotaidetta ja oli suomalaisen graniittiveiston uranuurtajia. Veljekset Eemil ja Arttu Halonen kuuluvat suomalaisen taidevalun pioneereihin. Eemil Halonen liikkui luontevasti niin kansainvälisissä taidepiireissä kuin Linnansalmen tilansa pelloilla. Oma suku ja tutut kylän ukot ja eukot toimivat taiteilijalle realistisen kansantyypin malleina. Helsingin ateljeessaan Eemil Halonen ikuisti lukuisia kansallisia merkkihenkilöitä.

Museonjohtaja Riitta Marinin pienryhmäkierroksella ovet avautuvat yleisölle myös taidekokoelmien säilytys- ja konservointitiloihin ja arkistoon. Hän esittelee peruskorjattua ja laajennettua taidemuseorakennusta. Samalla Riitta Marin kertoo taidemuseon monipuolisesta toiminnasta ja valottaa museotyön vähemmän tunnettua arkea.

Pintaa syvemmältä -kierroksilla on mahdollisuus tutustua myös taidekonservaattorin työhön ja kipsiveistosten konservointiin. Konservaattori Fede Sancha kertoo Eemil Halosen kipsiveistosten pelastusoperaatiosta. Sancha on konservoinut Taiteilijan tie -näyttelyyn valitut teokset. Eemil Halosen kokoelmaan kuuluu kaikkiaan lähes 600 kipsiveistosta. Huhtikuun alusta lähtien Halosten Museosäätiö on jatkanut niiden konservointia Suomen Kulttuurirahastolta saaman avustuksen turvin.

Taidemuseo Eemil on 23.4.2017 avoinna kello 12–17. Taiteilijan tie -opastukset alkavat kello 12.15 ja 14.15. Opastuksen kesto on noin 45 minuuttia. Teosturvallisuuden vuoksi opastukselle voi osallistua enintään 25 henkilöä. Museonjohtajan vetämät pienryhmäkierrokset toteutetaan nonstop-periaatteella Taiteilijan tie -opastusten lomassa. Museokierroksista ei peritä erillistä maksua, vaan ne sisältyvät taidemuseon pääsymaksun hintaan. Museokierroksille ei ole ennakkoilmoittautumista.

Taidemuseo Eemilin näyttelyt 21.5.2017 saakka löydät täältä.

Lisätietoja info@eemil.fi ja puhelimitse 040 187 2678.

Share This