Minna Kettunen

Taidemaalari Pekka Halonen

Pekka Halonen Pekka Halonen, Suvanto Kotakoskessa (1929)
Pekka Halonen Pekka Halosen maalaus Suvanto Kotakoskessa vuodelta 1929.

Pekka oli vanhempiensa Olli ja Miina Halosen kolmas lapsi, ja hänelle syntyi vielä kuusi nuorempaa sisarusta. Pienestä pitäen Pekka nautti luonnosta ja sen seuraamisesta. Miina-äiti opetti lapsiaan tuntemaan kasveja ja eläimiä ja katselemaan luontoa kunnioittavasti. Hän ei antanut katkaista puun oksaakaan turhan päiten. Opittuaan lukemaan Pekka viihtyi erinomaisesti myös kirjojen seurassa ja luki niitä muun muassa suuressa pihapuussa. Kirjoista hän näki taideteosten kuvia ja kiinnostui niistä.

"Maalari Pekasta tulee", sanoivat ihmiset, kun tämä katseli maailmaa nyrkkinsä läpi eli mittaili, mistä kohtaa tulisi hyvä taulu. Taideteoksia Pekka näki ensimmäistä kertaa elämässään Lapinlahden kirkossa, jossa oli Mikael Toppeliuksen maalauksia. (Kirkko oli nykyistä edellinen ja sittemmin purettu, mutta Toppeliuksen maalauksia on nähtävillä edelleen Lapinlahden seurakuntatalolla.) Kirkkotaidetta Pekka näki myös muissa lähiseudun kirkoissa, jossa hän kulki Olli-isänsä ja Sakari-setänsä apuna maalaus- ja korjaustöissä.

Isä ja äiti toivoivat Pekasta opettajaa, ja hän pääsikin Jyväskylän seminaariin. Siellä hän tuli kuitenkin heti siihen tulokseen, että oli tullut väärään paikkaan. Hän jätti seminaarin, jatkoi matkaa Helsinkiin ja ryhtyi siellä etsimään koulua, jossa saattoi valmistua taiteilijaksi. Sellaisen Pekka löysikin ja pääsi sisälle näyttämällä pientä öljyvärimaalaustaan ja kansakoulutodistustaan. Taidekoulussa suomenkielinen ja varaton uusi oppilas oli todellinen kummajainen - kaikki muut oppilaat olivat ruotsinkielisistä ja varakkaista perheistä. Opiskeluvuosinaan Pekka elätti itseään tekemällä koristemaalarin töitä.

Pekka edistyi opinnoissaan hyvin ja sai koulustaan stipendin. Sen avulla hän teki opintomatkan Pariisiin, jossa opiskeli yksityisessä taidekoulussa ja katseli paljon taidenäyttelyitä. Pariisissa kypsyi Pekan ajatus siitä, että hän halusi kuvata nimenomaan kotoisen Suomen maisemia ja tavallisia ihmisiä työnsä ääressä. Taiteilija Pekka Halosen läpimurtoteokseksi tulikin Niittomiehet, jonka hän maalasi kesällä 1891 Lapinlahdella Liponsaaressa. Taiteilija herätti ihastusta suomalaisella, omaperäisellä tyylillään. Taulut saivat kiittäviä näyttelyarvosteluja ja alkoivat mennä hyvin kaupaksi.

Pekka Halonen, Talvimaisema (1913)
Pekka Halosen Talvimaisema vuodelta 1913.

Pekka meni naimisiin Sortavalasta kotoisin olleen Maria Mäkisen eli Maijan kanssa. He perustivat kotinsa Tuusulaan, jonne heidät houkuttelivat hyvät ystävät Juhani Aho ja Venny Soldan-Brofeldt. Haloset rakensivat mahtavan, hirsisen taiteilijakodin ja saivat kahdeksan lasta. Haloset olivat onnellinen suurperhe, jota Pekka-isä elätti maalaamalla ja Maija-äiti tekemällä käännöstöistä muun muassa ruotsin ja italian kielistä. Heidän kotinsa Halosenniemi on nykyisin yksi Suomen tunnetuimmista nähtävyyksistä.

Pekka Halonen syntyi Lapinlahdella 23.9.1865 ja kuoli Tuusulassa 1.12.1933.