Minna Kettunen

Näyttelijä Kalle Halonen

Kalle Halonen Kalle Halonen, Koski (1934)
Kalle Halonen Kalle Halosen maalaus Koski vuodelta 1934.

Kalle oli eloisa ja hauska lapsi, joka aiheutti paljon iloa vanhemmille sisaruksilleen ja vanhemmilleen. Kalle oli humoristinen ja osasi kertoa juttuja ja vitsejä niin, että kaikkia nauratti. Hän oli perheensä kuopus, vanhempiensa 13. lapsi.

Kalle kasvoi luovuutta rohkaisevassa ilmapiirissä. Monilla sukulaisilla oli jo taiteellinen ammatti. Hänen isoveljensä Eemil oli kuvanveistäjä ja Arttu taidevalaja. Pekka- ja Antti-serkut olivat taidemaalareita, Aapeli- ja Heikki-serkut muusikoita. Ehkä he näkivät Kallen kykyjen viittaavan näyttelemiseen ja kehottivat tätä hakemaan teatterikouluun Helsinkiin. Sinne 17-vuotias Kalle suureksi ilokseen pääsikin. Pääsykokeissa hän sai tunnustusta varsinkin runonlausunnasta.

Teatterikoulussa Kalle sai hyviä ystäviä, kuten Joel ja Jalmari Rinteen. Opiskeleminen ja toveruus oli hauskaa, vaikka aika oli ankeaa. Menossa oli ensimmäinen maailmansota, eikä Helsingistä saanut oikein ruokaakaan. Kallen piti pyytää kotiväkeä lähettämään ruokapaketteja Lapinlahdelta. Myös rahaa piti pyytää, sillä teattereissa ei ollut puvustoja - näyttelijöiden piti hankkia näytelmissä tarvitsemansa puvut itse!

Teatterikoulun opiskelijat pääsivät pian esiintymään Kansallisteatterissa. Sen arkistossa säilytettyjen käsiohjelmien mukaan Kalle Halonen esitti ensimmäisissä näytelmissään "kolmatta ylioppilasta" ja "räätälin oppilasta". Hän opiskeli Teatterikoulussa kaksi vuotta ja näytteli sen jälkeen eri teattereissa noin kuuden vuoden ajan. Kalle sai esittää muun muassa Nummisuutarit -näytelmän pääroolia, Eskoa, josta hän sai erittäin hyvän palautteen.

Tuohon aikaan ammattiteattereita ei ollut juurikaan muualla kuin Helsingissä. Niinpä teatteriseurueet tekivät kiertueita ympäri maata, jotta pienemmilläkin paikkakunnilla saatiin nähdä näytelmiä. Kallekin matkusti teatteriporukoiden kanssa ympäri Suomea aina Lappia myöten.

Vähitellen maalaustaide alkoi kuitenkin houkuttaa Kallea yhä enemmän. Hän jätti teatteriammatin ja ryhtyi kuvataiteilijaksi. Teatterimaailma ei kuitenkaan koskaan täysin unohtunut. Lapinlahdella Kalle ohjasi harrastajateatterien näytelmiä, maalasi kulisseja ja lausui runoja.

Lisäksi hänen teatteriystävänsä vierailivat kiertueillaan tapaamassa Kallea. Hän säilyi näyttelijäpiireissä ystävänä, josta kaikki pitivät. Lapinlahdella nähtiin Kallen ansiosta muun muassa Ansa Ikonen, Siiri Angerkoski, Joel ja Jalmari Rinne, Aku Korhonen ja Edvin Laine.

Kalle Halonen syntyi Lapinlahdella 6.12.1899 ja kuoli Lapinlahdella 13.2.1947.