Saviveistos Eemilin tapaan

Kuvanveisto on erilaisten materiaalien muovaamista ja muotoilemista veistoksiksi. Veistos on yleensä kolmiulotteinen teos. Sitä voi katsella, käännellä ja koskettaa edestä ja takaa. Kuvanveistäjän materiaalina voi olla esimerkiksi puu, kivi, metalli, muovi tai rautalanka.

Kerrotaan, että kuvanveistäjä Eemil Halosella oli tapana pyöritellä jatkuvasti sormissaan pientä savinokaretta. Siitä hän muotoili milloin mitäkin: silloin tällöin eläinhahmoja, toisen kerran taas ihmisiä. Pienet saviveistokset olivat kuvanveistäjän sormiharjoituksia ja joskus ne päätyivät veistoksiksi asti. Kokeile, miten sinulta sujuu kuvanveisto Eemilin tapaan savesta.

Tarvikkeet

- punasavea tai jotakin muuta muovailtavaksi sopivaa savea
- ohutteräinen veitsi, muovailupuikko, silmukkarauta ja muita muotoiluvälineitä (esimerkiksi vanhat ruokailuvälineet sopivat hyvin)
- sieni saven kostuttamiseen ja silottamiseen
- vettä
- rakennusmuovia tai muovipussi, jonka alle valmis teos laitetaan kuivumaan
- keramiikkauuni, jos haluat polttaa teoksesi
- esiliina tai likaantumista kestävät työvaatteet

mätki ilmat pois savelsta

| 1

Ota suunnilleen nyrkin kokoinen pala savea. Hakkaa ja mätki savipalaa, että saat siitä kaikki ilmakuplat pois. Jos saviveistoksen seinämiin tai sisään jää ilmakuplia, se räjähtää helposti poltettaessa.

vaivaa savea vielä vähän

| 2

Vaivaa savea vielä pehmeämmäksi. Jos savikappaleesi alkaa kuivua ja murentua, kostuta käsiäsi välillä.

Voit laittaa saven alle palan sanomalehteä tai kangasta niin savi ei tartu pöytään. Vaihda paperi kuitenkin uuteen sen kastuttua, sillä märkä paperi takertuu saveen.

Suunnittele veistoksesi mielessäsi tai paperille ja aloita veistoksen toteutus.

muotoile veistos

| 3

Muotoile veistoksesi. Voit käyttää esimerkiksi nipistelytekniikkaa, makkaratekniikkaa, levytekniikkaa tai muovailla teoksesi kerralla yhdestä savikappaleesta.

Jos käytät makkaratekniikkaa tai kiinnität teokseesi irrallisia osia, karhenna ensin molempien kappaleiden liitoskohdat (esimerkiksi leikkaamalla tai raaputtamalla terävällä veitsellä tai haarukalla pieniä viiltoja saven pintaan). Kostuta sitten liitoskohdat vedellä tai savilietteellä, jota voit tehdä itse liuottamalla savenmuruja veteen. Paina osa tukevasti paikalleen ja peitä sauma muovailupuikolla silottaen.

koverra ontoksi silmukkaraudalla

| 4

Jos muotoilet veistoksesi yhdestä savikappaleesta, koverra se lopuksi ontoksi silmukkaraudalla.

Kuivata teoksesi tarpeeksi hitaasti. Laita työ aluksi muovin alle lepäämään. Asettele muovi ilmavasti työn päälle, että liika kosteus pääsee haihtumaan. Tuuleta välillä. Kun työ on kovettunut tarpeeksi käännä se toisin päin, jotta myös työn pohja kuivuu.

Kun työsi tuntuu kuivalta, ota se muovin alta kuivumaan huoneenlämpöön. Anna teoksen kuivua noin viikon ajan tai jos se on kovin suuri, vieläkin pidempään.

Kun työsi pintaa tuntuu kosketettaessa lämpimältä, se on valmis poltettavaksi.

Lue lisää

Mary Ellis 2002. Ceramics for kids: Creative clay projects to pinch, roll, coil, slam & twist. New York: Lark Books. ISBN 1-57990-198-0.

Jari Salminen 1994. Keramiikan perusteet. Hämeenlinna: Karisto. ISBN 951-23-3376-7.