Pikkuryijy Anna inspiroimana

Millainen matto huoneesi lattialla on? Mitä muita tekstiilejä sinulla on huoneessasi? Miten ne on tehty? Oletko kutonut joitakin niistä itse?

Anna Halosen aikaan kaikki kotona tarvittavat tekstiilit tehtiin alusta loppuun asti itse. Itse kehrätystä langasta kudottiin kangaspuilla kankaita, mattoja ja ryijyjä. Ryijyihin ja karvalankamattoihin saatiin hienoja kuvioita solmimalla langanpätkistä nukkarivejä kudoksen loimilankojen väliin.

Tee itsellesi pieni ryijy, johon solmit nukilla kuvion. Ryijyyn solmitaan nukkia samalla tekniikalla kuin isoihin oikeisiin ryijyihin. Valmista pikkuryijyä voit käyttää avaimenperänä tai koristeena.

Tarvikkeet

- nauhapirta
- loimilankaa (kuusisäikeinen kalalanka, musta tai valkea)
- paksua lankaa (moppilanka tai matonkude) vyöksi ja loimen kiinnittämiseen
- kudelankaa (sukkalangan vahvuinen villalanka tai sekoitelanka)
- nukkalankaa (ryijylankaa tai muuta villalankaa)
- hakaneula
- avainlenkki
- tekstiililiimaa (maitoliimaa)

loimen pujotus pirtaan

| 1

Leikkaa loimilangoiksi 31 noin 1,5 metrin mittaisia lankaa. Pujottele loimilangat nauhapirtaan niin, että reunimmainen lanka on pirran pitkässä raossa. Seuraava lanka on pirran reiässä ja seuraava taas raossa.

Suorista kaikki langat yhdensuuntaisiksi ja tee kumpaakin päähän hevosenhäntäsolmu. Solmi toinen pää esimerkiksi pöydänjalkaan ja toinen vyöhösi. Istu niin kauas pöydänjalasta, että loimi on kireällä.

kudonta

| 2

Nosta pirtaa ylöspäin. Pirran reikiin pistellyn loimilangat nousevat ylös ja rakoihin pujotellut loimilangat painuvat alas. Pujota kudelankakerä loimilankojen välistä.

Laske pirta alas lepoasentoon. Nyt reikiin pistellyt loimilangat painuvat alas ja rakoihin pistellyt langat nousevat ylös. Pujota kudelanka takaisin loimilankojen välistä.

Jatka nostamalla ja laskemalla nauhapirtaa ja pujottelemalla kudelankaa vuorotellen kummastakin välistä. Kudo 3 cm mittainen pätkä ryijyä.

nukan leikkaus ja solmiminen

| 3

Leikkaa nukkalangasta 5-8 sentin mittaisia nukkia. Kierrä nukkalankaa pahvilastan ympärille melkein sen koko pituudelta. Leikkaa langat poikki pahvin toista reunaa pitkin. Nukkalangan paksuudesta riippuen yhdessä nukassa voi olla yksi tai useampia langanpätkiä.

Nukat solmitaan ylhäällä oleviin loimilankoihin, kun nauhapirta on lepoasennossa. Jätä reunasta yksi loimilanka vapaaksi ja solmi nukka kahteen seuraavaan lankaan.

Pujota ensin nukkalanka lenkiksi loimilankojen ympärille. (1)

Työnnä sitten toisen käden etusormi ja peukalo loimilankojen väliin. (2)

Vedä nukkalanka ylös ryijyn pinnalle. Vedä nukkasolmu kiinni kudottuun ryijyn pätkään ja kiristä se. (3)

Solmi seuraava nukka samalla tavoin kahteen viereiseen loimilankaan. Jatka kunnes rivissä on seitsemän nukkaa ja toiseen reunaan jää yksi loimilanka vapaaksi.

Kudo pohjakuteella neljä kerrosta ja tee uusi nukkarivi. Jatka samalla tavoin kunnes olet tehnyt yhteensä neljä nukkariviä. Kudo viimeisen nukkarivin jälkeen vielä 6 cm pohjakuteella.

liimaa työ lenkiksi maitoliimalla

| 4

Kun olet kutonut työn valmiiksi, leikkaa pikkuryijy irti molemmista päistä viimeisen kuteen viereltä.

Pujota avainrengas ryijynauhaan ja liimaa työ lenkiksi. Liimaa nauhan päät vastakkain nukkakohdan taakse.

Viimeistele työ leikkaamalla nukat sopivan mittaisiksi.

Lue lisää

Elina Akkola, Outi Juntti, Sari Rautio & Annmaj Rönning (toim.) 1997. Kylämäen Emma ja taikavilla. Virike- ja ohjekirja villasta ja huovutuksesta lapsille. Turku: Varsinais-Suomen käsi- ja taideteollisuus ry. ISBN 952-90-8710-1.

Tuija Nieminen & Merja Winqvist 1982. Kutoen maailman ympäri. Lasten kudontatöitä. Helsinki: Otava. ISBN 951-1-06958-6.