Teatterikappale Kallen mallilla

Teatteri eli näyttämötaide on esitysten luomista yleisölle.

Teatteriesityksen tekeminen on ryhmätyötä. Teatterissa on monenlaisia tehtäviä eikä kaikkien osallistujien ei tarvitse välttämättä näytellä. Näyttelijöiden lisäksi teatterissa tarvitaan ohjaaja, lavastajia, puvustajia, äänimiehiä ja -naisia, maskeeraajia ja valosuunnittelijoita. Ja tietenkin esitystä katsomaan kutsutaan myös yleisö, jolle joku seurueesta voi myydä lippuja ja virvokkeita.

Kun Kalle Halonen aloitti näyttelijäopintonsa, ensimmäinen maailmansota oli meneillään ja kaikesta oli pula, myös teatteritarvikkeista. Silti opiskelu ja teatterintekeminen oli Kallesta ja hänen näyttelijätovereistaan hauskaa ja antoisaa.

Nykyäänkään hyvään teatteriesitykseen ei tosin välttämättä tarvita paljon hienoa rekvisiittaa ja lavasteita. Sen sijaan hyvään esitykseen tarvitaan yhteistyötä teatteriseurueen kaikkien jäsenten välillä. Erilaisilla peleillä, leikeillä ja yhteisillä alkuharjoituksilla voi kehittää paitsi näyttelemisen taitoa myös luottamusta, rohkeutta ja yhteistoimintaa teatterilaisten välillä. Kaikkein tärkeintä teatterin tekemisessä on yhdessä tekeminen, eikä niinkään viimeisen päälle viimeistelty lopputulos.

Tarvikkeet

- teatteriseurue
- vanhoja vaatteita, kenkiä ja asusteita puvustoksi
- vanhoja astioita, huonekaluja, leluja yms. rekvisiitaksi
- suuria ja pienempiä pahvilaatikoita, tilkkuja ja kankaanpalasia, joista voi rakentaa lavasteita
- työkaluja, kiinnitysvälineitä ja muita tarpeellisia rakennustarvikkeita
- yleisö

aluksi lämmitellään

| 1

Aluksi lämmitellään.

Lämmittelyksi sopivat melkein mitkä tahansa liikkumista vaativat pelit ja leikit tai vaikka tanssi. Lisäksi voi tehdä erilaisia puhe- ja roolipeliharjoituksia, jotka johdattelevat näyttelemiseen. Joitakin harjoituksia voit tehdä yksin esimerkiksi peilin edessä, toisiin tarvitaan mukaan koko teatteriseurue. Muun muassa puheharjoituksia, joissa koko ryhmä toimii yhdessä, sanotaan kontaktiharjoituksiksi.

Hyviä alkulämmittelypelejä ovat esimerkiksi:

- Erilaiset hippapelit
- Hedelmäsalaatti
- Sillit purkissa ja muut piilopelit
- Murhaaja
- Peilailu (katso ohjeet sanastosta)
- Kauhea kone (katso ohjeet sanastosta)

Hauskoja puheharjoituksia ovat esimerkiksi:

- Kertomuskivi (katso ohjeet sanastosta)
- Yhtenä miehenä (katso ohjeet sanastosta)

Teatteritaitoja voi verrytellä myös improvisaatioharjoituksilla. Valitkaa yhdessä näyttelijäkaverin kanssa itsellenne roolihahmot ja ehkä muutama esine rekvisiitaksi. Voitte myös sopia etukäteen millainen tyylilaji (komedia, tragedia, ooppera, kauhujuttu) tai tunnelma (iloinen, surullinen, vakava, laiska) näytelmässänne on. Keksikää vuorosanat ja mitä henkilöt tekevät samalla kun näytelmänne etenee.

| 2

Suunnittele oma esitys.

Näytelmään tarvitaan hyviä roolihahmoja ja mielenkiintoinen tarina. Esimerkiksi improvisoiduista pikkunäytelmistä voi poimia jonkin hyvän ajatuksen ja kehittää sitä edelleen kokonaiseksi näytelmäksi.

Laadi näytelmälle käsikirjoitus. Käsikirjoituksessa kerrotaan missä näytelmä tapahtuu, keitä henkilöitä siinä esiintyy ja mitä heidän pitää sanoa ja tehdä. Käsikirjoituksen perusteella myös lavastajat, puvustajat, maskeeraajat ja muut teatteriesityksen avustajat tietävät mitä heidän tulee tehdä.

Näytelmän ei tarvitse olla kovin pitkä. Riittää hyvin, että näytelmässäsi on selkeä alku ja naseva loppu. Muutama yllättävä käännekohta tarinan varrella tekee tarinasta mielenkiintoisen.

tee oma esitys

| 3

Tehkää puvustus, lavastus, äänet ja valot.

Harjoitelkaa esitystä. Ensin repliikit opetellaan ulkoa. Sen jälkeen harjoitellaan kohtauksia yksi kerrallaan ja sitä, mitä kohtauksissa sanotaan, mitä näyttelijät tekevät ja miten he liikkuvat. Lopulta koko näytelmä käydään läpi pukuineen ja valoineen. Myös näyttämöavustajien on harjoiteltava kuten näyttelijöidenkin.

Esittäkää näytelmä yleisölle.

Lue lisää

Mick Manning & Brita Granström 1999. Lasten teatterikoulu. Karkkila: Kustannus-Mäkelä. ISBN 951-873-925-0.

Helene Gate & Kent Hägglund 1988. Tehdään teatteria. Ideasta valmiiksi esitykseksi. Porvoo: WSOY.