Kokeile kanteletta Miinan kanssa

Osaatko soittaa jotakin soitinta? Haluaisitko oppia? Nyt voit kokeilla kanteletta!

Viisikielisellä kanteleella on kätevä kokeilla itse soittamista. Sillä voit helposti säestää lauluja ja näppäillä tuttuja sävelmiä. Ja omasta päästä voit soittaa tietenkin ihan mitä vain.

Jos sinulla ei ole omaa kanteletta, monilla kouluilla pieniä 5-kielisiä kanteleita musiikkivarastossaan. Voit ehkä pyytää opettajaltasi kanteletta lainaksi tai että kokeilisitte niitä musiikintunnilla. Tai ehkä jollakin kaverillasi on kantele, jolla voit kokeilla soittamista.

5-kielinen kantele viritetään duuri- tai molliasteikon viiden ensimmäisen sävelen mukaan. Kanteleen voi virittää esimerkiksi D-duuriin tai d-molliin, missä on helppo laulaa. Kanteleen säveltasoa muutetaan kiristämällä tai löysäämällä kieliä viritysavaimella. Joissakin kanteleissa saattaa olla myös pikaviritin. Oikean sävelkorkeuden löydät korvakuulolta tai vaikkapa pianon avulla.

Jos haluat tutustua Halosten soittamaan kantelemusiikkiin, Miinan, Heikin ja Aapelin soittamia sävelmiä löydät esimerkiksi kirjoista Kansanmusiikki 2: Soitinsävelmiä ja Kantele- ja jouhikkosävelmiä.

Tarvikkeet

- viisikielinen kantele

soittoasento

| 1

Asettele kantele syliisi tai pöydälle pisin sivu kauimmaksi itsestäsi.

Jos istut tuolilla, tuolin pitää olla niin matala, että molemmat jalkapohjasi ylettyvät kunnolla maahan. Ota kantele syliisi niin, että sen pohja on vinosti vatsaasi vasten. Ojenna selkä suoraksi ja laske kädet rennoiksi.

Voit soittaa kanteletta myös pöydän ääressä istuen tai seisten. Kiinnitä silloin kantele tukevasti pöytään esimerkiksi sinitarralla.

Voit myös soittaa kanteletta hihnassa seisaaltaan. Kokeile mikä on sinulle sopivin soittoasento.

mansikkasointi

| 2

Kanteleella voit säestää lauluja soinnuilla.

Soinnuissa vasemman käden sormet sammuttavat eli sulkevat ne kielet, joiden ei haluta soivan. Samalla oikean käden etusormi vetäisee muut kielet soimaan. Yksinkertaisimmat soinnut ovat I-sointu eli "mansikkasointu" ja V-sointu eli "mustikkasointu".

"Mansikkasoinnussa" vasemman käden etu- ja keskisormi painavat kevyesti kanteleen 2. ja 4. kieliä. Samalla oikean käden etusormella soittaa rimputellaan muita kieliä.

mustikkasointu

| 3

"Mustikkasoinnussa" vasemman käden etu- ja keskisormi sammuttavat kanteleen 1. ja 3. kielet. Oikean käden etusormella rimpautetaan muut kielet soimaan.

Opettele vaihtamaan "mansikkasoinnusta" "mustikkasointuun" ja takaisin. Soita sointuja eri järjestyksessä ja eri nopeudella.

Kokeile mihin tuttuihin lauluihin soinnut sopivat säestykseksi. Tai keksi aivan oma sävelmä rallatettavaksi ja säestä sitä sopivilla soinnuilla.

Sormet sormien lomassa -sormijärjestys

| 4

Voit soittaa kanteletta myös sävelmää näppäilemällä.

Kieli näpätään soimaan sormen nahkapuolella. Kanteleen lyhintä kieltä soitetaan aina oikean käden peukalolla. Vasemman käden peukalo on käsien tukena kanteleen lyhyen sivun reunalla. Muut sormet asettuvat kielille sopivan sormijärjestyksen mukaisesti.

Näppäilysoitossa voi käyttää useita erilaisia sormijärjestyksiä. Voit kokeille esimerkiksi "sormet sormien lomassa" sormijärjestystä, joka on kuvassa.


| 5

Kokeile myös kanteleen soittamista muulla tavoin: Koputtele, taputtele, rapsuttele tai napsuttele kanteleen kieliä, kaikukoppaa tai pontta.

Kokeile myös miten ääni muuttuu, kun näppäilet kieltä eri kohdista ja eri tavoilla: Soita kieliä sormen kynsipuolella tai nahkapuolella, tikulla, kynällä, plektralla tai klemmarilla.

Tee oma kantelekappaleesi, johon yhdistelet eri soittotyylejä ja keksit sopivat sanat.


Lue ja soita lisää

Sari Kaasinen 2004. Minä soitan kanteletta 1. Helsinki: WSOY.
ISBN 951-0-28970-1.

Ahti Sonninen, Eero Polas, Paavo Kiiski & Urpo Jokinen 1977. Kansanmusiikki 2: Soitinsävelmiä. Helsinki: Suomen kunnallisliitto.
ISBN 951-773-059-4.

A.O. Väisänen (toim.) 2002. Kantele- ja jouhikkosävelmiä. 2. painos. Suomalaisen kirjallisuuden seuran toimituksia 863. Suomen kansansävelmiä V. Helsinki: Suomalaisen kirjallisuuden seura. ISBN 951-746-365-0.