Maisemamaalaus Pekan tapaan

Pekka Halonen tunnetaan erityisesti talvista luontoa kuvaavista maalauksistaan. Pekka teki Antti-veljensä ja muiden taiteilijaystäviensä kanssa monia maalausretkiä ympäri Suomea. Retkille otettiin mukaan kanettava maalausteline ja maalausvälineet salkussa. Metsästä ja muualta luonnosta löytyykin helposti monenlaisia aiheita, joita voi kuvata maalauksissa.

Maisemamaalaus voi kuvata laajaa näkymää tai vain yhtä maiseman yksityiskohtaa, esimerkiksi puuta tai heijastuksia vedessä. Maisemamaalaus voi myös olla kuvitteellinen eikä esittää mitään tiettyä paikkaa.

Kuvitteellistakin maisemamaalausta varten kannattaa kuitenkin mennä ulos luonnostelemaan ja tutkimaan näkymiä. Rajaimen läpi katselemalla voi etsiä mielenkiintoisia kuvakulmia ja osia maisemasta. Kannattaa myös tutkia maiseman värejä, valoa ja varjoja, muotoja ja tiloja. Luonnostelemalla voi kokeilla, miten maiseman eri elementit saa parhaiten sommiteltua valmiiseen maalaukseen.

Maalaukset ovat hyvä keino kertoa, miltä maailma meistä näyttää ja mitä ajattelemme siitä. Kokeile itse, miltä sinun maisemasi näyttää.

Tarvikkeet

- lyijykynä ja paperia luonnosteluun
- rajain
- erilaisia siveltimiä
- muita maalaamiseen sopivia välineitä (palettiveitsi, vanha hammasharja, sieni, pieni tela, pensseli tai mehupilli)
- akryylivärit, vesivärit tai peitevärit
- paletteja (esim. vanha lautanen, kertakäyttölautanen, karkkilaatikon tai muun muovirasian kansi sopii hyvin paletiksi)
- riepuja käsien pyyhkimiseen ja siveltimien puhdistamiseen
- maalauspohja
- vesi
- esiliina tai likaantumista kestävät maalausvaatteet

etsi rajaimella mielenkiintoisia näkökulmia

| 1

Lähde ulos ja etsi rajaimen avulla mielenkiintoisia näkökulmia ja yksityiskohtia. Rajainta liikuttamalla voit rajata maisemasta laajemman tai pienemmän näkymän.

luonnostele

| 2

Luonnostele maisemakuvasi lyijykynällä.

Tutki luonnosta tehdessäsi maiseman värejä, muotoja ja tiloja sekä valoa ja varjoja.

Mieti, mitkä asiat ovat maalauksessasi etualalla ja mitkä taustalla. Entä miten kuvaat etualan ja taustan väliin jäävän tilan? Luonnostele erilaisia sommitelmia maalaustasi varten.

kokeile eri maalaustekniikoita ja värejä

| 3

Kokeile erilaisia siveltimiä ja muita maalausvälineitä sekä värejä. Valitse itsellesi ja maisemakuvaukseesi parhaiten sopiva maalaustapa ja välineet.

maalaa teos maalauspohjalle

| 4

Siirrä luonnospiirroksesi maalauspohjalle.

Kokoa oma väripalettisi ja sekoita maalaukseen tarvitsemasi värit. Tarvitset kaksi erisävyistä sinistä, punaista ja keltaista. Lisäksi tarvitaan valkoista. Näistä väreistä voit sekoittaa lähes kaikkia muita värejä ja niiden sävyjä.

Muista, ettei maalaaminen ei ole piirtämistä väreillä, vaan kuva saadaan aikaan värin tummuusasteiden ja sävyjen kautta.

Maalaa teos valmiiksi ja aseta se esille.

Lue lisää

Mick Manning & Brita Granström 1996. Lasten taidekoulu. Karkkila: Kustannus-Mäkelä. ISBN 951- 873-735-5.

Elisabeth Waters & Annie Harris 1993. Taidemaalaus. Nuoren taiteilijan opas. Helsinki: Kolibri. ISBN 951-576-246-4.