Puurakennelma Antin malliin

Ennen vanhaan puusta valmistettiin melkein kaikki mitä tarvittiin: rakennukset eli talot, saunat, navetat, aitat, ladot ja riihet; kulkupelit eli veneet, reet ja sukset sekä työkalut ja astiat. Oli itsestään selvää, että esineet ja rakennukset osattiin tehdä alusta loppuun omilla käsillä.

Tosin toiset olivat rakentamisessa taitavampia kuin toiset; esimerkiksi Antti Halosta pyydettiin suunnittelemaan ja rakentamaan rakennuksia muillekin. Kokeile, millainen puurakennelmien taitaja sinä olet.

Tarvikkeet

- noin lyijykynän paksuisia pyöreitä puutikkuja, esimerkiksi pajun oksia
- puukko
- oksasakset
- liimaa
- lastuja tai muita ohuita puukappaleita pärekatoksi
- pahvia katon alusrakenteeksi

leikkaa rakennuspuut

| 1

Suunnittele rakennelmasi paperille. Mieti, miltä rakennuksesi näyttää ylhäältä päin katsottuna ja piirrä kuva rakennuksen pohjasta. Piirrä myös kuvat rakennuksen sivuista.

Pohjaltaan neliön tai suorakaiteen muotoinen rakennelma on yksinkertaisin tehdä. Rakennuksessasi voi kuitenkin olla myös useampia kulmia. Mieti silloin, miten osat liittyvät toisiinsa.

Päätä, onko rakennuksessa harjakatto, tasakatto vai jonkin muun muotoinen katto? Miten päin harjakaton harja kulkee rakennuksen runkoon verrattuna? Jos rakennuksessasi on pulpettikatto, miten saat rakennuksen toisen sivun korkeammaksi?

Katkaise rakennuspuut sopivan mittaisiksi oksasaksilla. Saman seinämän rakennuspuiden pitäisi kaikkien olla samanmittaisia.

kaiverra lovet rakennuspuihin

| 2

Kaiverra jokaisen rakennuspuun molempiin päihin ylä- ja alapuolelle kolo puukolla. Näin saat rakennuksesi nurkkaan koirankaulasalvoksen. Kaiverra kolot tarkasti samaan kohtaan jokaisessa puussa.

kokoa rakennus

| 3

Kokoa hirsirakennus asettelemalla rakennuspuut lomittain, kolot koloihin. Ole tarkkana puiden järjestyksen kanssa, että rakennelmastasi tulee tukeva. Varmista nurkkaliitokset liimalla.

tee katto päreistä

| 4

Tee pärekatto liimaamalla lastuja lomittain pahville.

Leikkaa pahvista pala, joka on rakennelmasi koko katon kokoinen. Harjan saat taittamalla pahvin kahtia.

Aloita päreiden liimaaminen räystäältä eli pahvin toisesta reunasta ja rivi kerrallaan katonharjaa kohti. Asettele seuraavan kerroksen päreet aina hieman edellisen kerroksen päälle. Kun olet päässyt katonharjalle, aloita vastakkaisesta reunasta ja etenee taas keskustaa kohden kunnes olet kattanut päreillä koko katon.

Kiinnitä valmis katto paikoilleen liimalla.

Lue lisää arkkitehtuurista

Heini Korpelainen, Hille Kaukonen & Jaana Räsänen 2004.
Arkkitehtuurin ABC: löytöretki rakennettuun ympäristöön. Helsinki: SAFA. ISBN 951-31-1326-4.

www.daidalos.fi
www.arkkitehtuurikasvatus.fi