Taitavat Haloset Lapinlahdelta

Eemil ja Alli Halonen sekä Anna Halonen vierailulla lastenlasten luona. Eemil ja Alli Halonen vierailulla lastenlasten luona. Mukana myös Anna-täti.

Toimelias Halosen suku eli 1800 -luvun lopussa Lapinlahden Linnansalmen tilalla. Kotiseudulla Haloset tiedettiin jo ennestään edistysmielisiksi ja käsistään taitaviksi. Vuosisadan vaihteessa monet suvun jäsenet ponnistelivat kohti taiteilijan ammattia. Halosista ensimmäisenä maailmalle lähti taidemaalari Pekka Halonen, joka kannusti myös sisaruksiaan ja serkkujaan taiteilijan uralle.

Suomalainen taide ja kulttuuri esiintyi ensimmäistä kertaa kansainväliselle yleisölle Pariisin maailmannäyttelyssä vuonna 1900. Mukana oli myös kolme Lapinlahden Halosta: taidemaalari Pekka ja hänen viulistiveljensä Heikki sekä kuvanveistäjä-serkku Eemil.

Suku menestyi myös käsityön, soitinrakentamisen, rakennustaiteen, taidevalun ja teatterin parissa. Taiteellisuudestaan ja taidoistaan tunnettuja Halosia olivat muun muassa harmonitehtailija Aapeli, rakennussuunnittelija Antti, mattokutomon johtajatar Anna, taidevalaja Arttu ja näyttelijäkoulutuksen hankkinut Kalle.

Halosta päähän -työpajoissa tutustuttiin Pekkaan, Eemiliin, Arttuun, Kalleen ja muihin Halosiin kirjailija Minna Kettusen kirjoittamia tarinoita lukien. Tämän sivun vasemman reunan linkkien alta löydät Minna Kettusen tarinat kahdeksasta taiteellisesta Halosesta.