Kuvanveistäjä Eemil Halosen (1875–1950) elämäntyötä on tuotu tämän päivän valoon kahdessa tuoreessa Halosten Museosäätiön Taiteilijan tie -julkaisussa, joissa molemmissa fakta ja fiktio tukevat toisiaan.

Nuorille suunnattu Taiteilijan tie -verkkosivusto kertoo merkittävän suomalaisen kuvanveistäjän tarinan. Sarjakuvataiteilija Petteri Tikkasen sympaattisen ja lämminhenkisen kuvituksen kautta Eemilin elämä avautuu hauskasti ja oivaltavasti.

Verkkosivustolla Eemil tarinoi lapsuudestaan, uranvalinnastaan ja taiteilijan työstään. Kulttuuri- ja taidehistorialliseen tutkimukseen perustuvan tiedon dramatisointi ja henkilöhistorian esittäminen fiktiivisesti minä-muodossa oli koko työryhmälle uusi kokemus.

– Fiktiivinen esitystapa oli rohkea valinta. Toivomme, että Eemilin tarina tulee näin tavallista helpommin lähestyttäväksi, kertoo käsikirjoituksen tehnyt tutkija Jaana Luttinen.

Taiteilijan tien teknisestä toteutuksesta ja ulkoasusta on vastannut jyväskyläläinen web-suunnittelija Anssi Harjula, jonka mukaan Eemil Halosen elämäntarina soveltuu erinomaisesti kerrottavaksi verkkojulkaisun muodossa. Taiteilijan tie etenee kronologisena Eemil Halosen elämänpolkuna.

– Elämäkerrallisen tehtäväreitin suunnittelussa sain kokeilla ja hyödyntää uusia ideoita. ­Tehtävien lisäksi interaktiivinen lukupäiväkirja, oman suosikkiteoksen valinta ja mahdollisuus lisätä omia sisältöjä oli mielenkiintoista toteuttaa, Anssi Harjula kertoo. Erityisen innostunut Harjula oli Petteri Tikkasen mainiosta kuvituksesta.

Runsaan kuvituksen lisäksi sivustolta löytyy Petteri Tikkasen piirtämä Halosten taiteilijasuvun sukupuu.

– Tavoittelin vanhan käsintehdyn sukupuun tunnelmaa unohtamatta sarjakuvamaista ilmaisuani.

Taiteilijan tie -sivusto on suunnattu erityisesti yläkouluikäisille ja sitä vanhemmille. Kokonaisuus soveltuu hyvin historian, äidinkielen ja kuvataiteen oppitunneilla käsiteltäväksi. Lisäksi verkkosivusto toimii kotiseutuopetusmateriaalina pohjoissavolaisille nuorille. Taiteilijan tietä voi käyttää myös etko- ja jatkomateriaalina Taidemuseo Eemilin vierailulle.

Samanaikaisesti verkkosivuston kanssa ilmestyy perinteisesti paperille painettuna Taiteilijan tie -tarinakokoelma kuvanveistäjä Eemil Halosen elämästä. Eemil Halosen kirjeenvaihto ja muu hänen kirjallinen jäämistönsä muodostavat kiehtovan aineiston 1800-luvun lopun ja 1900-luvun alkupuolen suomalaiseen kulttuurielämään, taiteilijan elämänuran rakentumiseen ja savolaisten juurten merkitykseen.

– Elämäkerrallisissa tarinoissa olen pyrkinyt esittämään muutamia keskeisiä Eemil Halosen elämänvaiheita niin kuin hän olisi niistä läheisille ystävilleen ehkä saattanut kertoa. Olen halunnut säilyttää Eemil Halosen tavan ilmaista asioita, vaikka tarinat eivät olekaan suoraan Eemilin kynästä lainattuja, kertoo tarinat kirjoittanut tutkija Jaana Luttinen.

– Toivon, että tarinoista välittyy Eemilin ääni ja hän tulee lähelle lukijaa, tulee hyväksi tutuksi.

Molemmat julkaisut ovat syntyneet jatkumona Taidemuseo Eemilin kokoelmanäyttelyyn Taiteilijan tie – Eemil Halonen Suomea veistämässä. Kokoelmanäyttely avautui osana Suomen itsenäisyyden 100. juhlavuotta helmikuussa 2017. Verkkosivusto on toteutettu Museoviraston keväällä 2017 myöntämällä avustuksella. Tarinakokoelman julkaisua ovat tukeneet Olvi-säätiö ja Ylä-Savon säätiö.

Lisätietoja: Taidemuseo Eemil, sähköpostitse info@eemi.fi, p. 040 187 2678

Share This